Lifestyle

#ljubimci

Dalmatinac je najslađi ljubimac: Sve o ovim točkastim psima

Točno 102 Dalmatinaca. Ne u Disneyevom crtiću, nego u Bistrici ob Dravi. Jedan Slovenac pohvalio se da je upravo uzgojio svog 102. dalmatinera.

Prije 16 godina, kada je počeo, ti mu psi nisu bili baš najdraži, danas je kao Cruella De Ville, opsjednut tim psima. Od bicikla do zahodske školjke, sve mu je na crno bijele točke. 

Najslađi ljubimac

Pongo, Perdita, Pepper, Lucky - popularne točkice bile su omiljene Cruelli de Vil, a nije im mogao odoljeti ni ovaj Slovenac. On nema 101 Dalmatinca, nego čak 102.

''Dalmatinci su po svojoj prirodi tvrdoglavi ljudi. Kad nešto naume, ustraju sve dok to postignu. I čini se da su ti psići isti'', rekao je Slavko Zorec iz Bistrice ob Dravi.

Dalmatinac je najslađi ljubimac. To nismo odlučili mi u Direktu nego znanost. Prema božanskim omjerima ili zlatnom rezu imaju idealno i skladno lice. Možda je zato ovaj Slovenac poludio za točkicama. Pa ih ima svuda: od bicikla do wc školjke.

''Ponekad kada se ujutro ustanem, provjerim imam li i ja sam točkice'', kazao je Zorec.

Temperamentni, tvrdoglavi i baš kao svaki pravi Dalmatinac - ovi točkasti psi vole uživati na suncu. Iako su sto posto hrvatski psi, ne sunčaju se na našoj obali jer većina otputuje za Sloveniju, Skandinaviju i druge zemlje, objašnjava nam hrvatska uzgajivačica.

''Mi pokušavamo ljudima približiti Dalmatinskog psa i objasniti koliko je fantastičan u Dalmaciji. Voli se kupati. Obožavaju roniti, plivati i sunčati se. U Dalmaciji ih najmanje ima. Svatko će prije uzeti njemačkog ovčara, američku akitu koji umiru na 35 stupnjeva'', rekla je Željka Halper Dražić, uzgajivačica Dalmatinskih pasa.

Danas svi znaju kako izgledaju ovi psi, ali možda niste znali da su ih voljeli i egipatski faraoni u čijim su grobnicama pronađene slike psa koji je vjerojatno bio Dalmatinac. I nije to sve. Bili su cijenjeni u Dubrovačkoj Republici gdje su se bavili njihovom trgovinom i dobro zarađivali. Danas bi bilo neobično da vam netko daruje Dalmatinskog psa, ali u to vrijeme to je bilo uobičajen dar.

I prije nije bio samo ljubimac, nego radni pas.

''Prije je Dalmatinski pas služio za rastjerivanje ljudi kada bi dolazila vatrogasna kola sa zapregom da ugase požar'', izjavila je Halper Dražić.

Najljepši u Europi

Osam takvih Dalmatinaca živi na ranču u Rakovcu. Društvo im prave konji, a tu je i Dudu koji je proglašen najljepšim psom Europe.

Ne vole kišu, uživaju gledati televiziju, slušati glazbu i najsretniji su kad spavaju. A je li istina ili mit da nisu baš pametni?

''Oni su vam u stanju proučavati sve što radite i napravit to. MI imamo psa, sad nije tu, Roko, to je pas koji otključava vrata sa zubima. On je gledao što Mihael radi, sve j pratio kako se okreće, sve je točno proučavao kako se vrata otvaraju. Točno je gledao što radi, to je ponovio i pustio sve štence van'', poručila je Halper Dražić.

Američkim vatrogascima Dalmatinac je zaštitni znak, njihove slike nose na kacigama, u nekim postajama pse i dalje vode na teren. Možda je vrijeme da Hrvati porade na brendiranju ove pasmine, možda i da umjesto kvadratića na dresove uvedemo točkice.


Reci što misliš!