Lifestyle

savjeti

Šest zlatnih pravila zdravog kuhanja

Šest zlatnih pravila zdravog kuhanja
Pixabay

Kaže se da smo ono što jedemo, pa bi bilo dobro pripaziti kako pripremate obroke ako želite energiju, idealnu liniju i dug život! Ovo je nekoliko važnih pravila pripremanja hrane, a vi ih zapamtite i koristite kada pripremate jelo za sebe i osobe koje volite.

1. Količina ulja

Koliko ulja koristite za pripremanje hrane utječe na vaše zdravlje više nego mislite. Smanjite li količinu ulja, automatski smanjujete unos kalorija u organizam te tako sprječavate nastanak određenih bolesti poput pretilosti koja u konačnici može uzrokovati hipertenziju ili srčani udar.

2. Svježe namirnice

Korištenje voća i povrća u pripremi jela bi trebalo biti osnovno pravilo prehrane. Svježe namirnice sadrže puno više vitamina i minerala od one koja dugo stoji u hladnjaku ili je već termički obrađena.

3. Tehnika kuhanja

Način na koji pripremate jela će odrediti koliko će hrana nutrijenata sadržavati. Ekspres lonac je odlična opcija za zdravo kuhanje.

4. Žitarice i grahorice

Ako ostavite određene namirnice u vodi tijekom noći one će se brže skuhati, iz njih će nestati antinutrijenti, a u njima ostati svi potrebni nutrijenti. Također će biti lakše probavljive.

5. Kora

Tijekom pripremanja voća i povrća često se odlučujemo oguliti koru no ona je izvor hranjivih tvari koje su potrebne našem organizmu. Umjesto guljenja, odlučite se za dobro pranje voća i povrća toplom vodom kako biste sačuvali te hranjive tvari i organizmu dali što mu treba.

6. Blanširanje

Blanširanje je najbolji način za očuvanje boje i hranjivih sastojaka kratkotrajnim držanje namirnica u vodi temperature od 98-100ºC (uglavnom špinat, blitva, kelj, mahune), njime možemo očuvati sočnost mesa, odnosno spriječiti da daljnjom obradom iz njega iscuri sok te omogućiti lakše otklanjanje kožice s povrća i voća, piše Ordinacija.


Reci što misliš!