Lifestyle

#zdravlje

Trudnice, oprez! Jedete li previše tijekom trudnoće riskirate dijabetes

Trudnice, oprez! Jedete li previše tijekom trudnoće riskirate dijabetes
Thinkstock

Uobičajena je pretpostavka da bi žene tijekom trudnoće trebale jesti za dvoje, ali liječnici upozoravaju da bi to moglo dovesti do gestacijskog dijabetesa.

Naime, hormoni proizvedeni tijekom trudnoće mogu tijelo učiniti otpornim na inzulin - što znači da razina šećera u krvi ostaje visoka. Zato opstetričar i ginekolog, dr. Gregory Ohihoin, s nigerijskog Instituta za medicinska istraživanja, upozorava da žene trebaju biti oprezne kad pretpostavljaju da mogu jesti za dvoje, prenosi The Sun.

Objasnio je da će žene tijekom trudnoće iskusiti žudnju za različitom hranom te da će neke od njih također imati povećan apetit. Unatoč tome, tijekom trudnoće trebali biste zdravu i uravnoteženu prehranu te se ne biste trebali zavarati uvjeravanjem da je potpuno u redu "jesti za dvoje".

"Neke žene idu do krajnjih granica da jedu dvoje, a možda i četvero te jedu svakakve stvari. Imaju neobuzdan apetit te jedu bez kontrole. Rezultat je prekomjerna težina. Ova skupina žena ima veći rizik od razvoja gestacijskog dijabetesa melitusa i veći je rizik od otežanog poroda", rekao je Ohihoin za Punch News.

Ohihoin je objasnio i da je kvaliteta hrane koju jedete puno važnija od količine.

"Proteini su najvažniji za vašu bebu jer sadrže aminokiseline koje su gradivni blokovi tijela. Vaše tijelo zahtijeva 20 različitih vrsta aminokiselina. 12 ih proizvodi tijelo (ne-esencijalne aminokiseline). Ostalih osam mora osigurati hrana koju jedete", dodao je.


Reci što misliš!