iće & piće
Vjerujete li još uvijek u ovih pet mitova o pivu?
Uvriježeno je vjerovanje da pivo deblja, odnosno da uzrokuje nastanak tzv. pivskog trbuha.
1. Pivo deblja
Uvriježeno je vjerovanje da pivo deblja, odnosno da uzrokuje
nastanak tzv. pivskog trbuha. Uzmemo li u obzir energetsku
vrijednost koja je na razini mlijeka ili prirodnog soka od
naranče, možemo zaključiti da to uopće ne mora biti istina. Na
postojanje „pivskog trbuha“ utječe jedino količina piva ili bilo
kojeg drugog pića ili hrane koju konzumiramo, ali i način života.
Ne postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u
predjelu trbuha uslijed konzumacije piva. Drugim riječima, ako se
pridržavate preporuka - nema rizika od povećanja tjelesne mase
ili pojave trbuščića.
2. Pivo je bogato glutenom
Polazne sirovine za pivo – ječam i pšenica, izvori su glutena koji se posljednjih godina često ističe kao manje poželjna supstanca u prehrani. Iako ozbiljne smetnje stvara jedino osobama oboljelim od celijakije, sve je više pojedinaca koji smatraju da su intolerantni na gluten, a bezglutenska prehrana postaje sve popularnija. Budući da je pšenica glutenom značajno bogatija od ječma, i pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. Nasuprot tome, lagana ječmena piva koja se najčešće piju u nas obično sadrže vrlo male količine glutena. Naime, tijekom procesa proizvodnje dolazi do modifikacija i odstranjivanja proteina u procesu pripreme ječmenog slada i vrenja. Nadalje, novija istraživanja pokazala su kako lager piva obično sadrže vrlo male količine glutena, a neka od njih mogu se klasificirati i kao bezglutenska. Ipak, oboljelima od celijakije preporučuje se birati prehrambene proizvode sa znakom prekriženog klasa kako bi bili sigurni da konzumiraju bezglutenske namirnice.
3. Pivo je nezdravo
U posljednjih 30 godina znanstveni dokazi sustavno govore u prilog spoznaji kako umjerena konzumacija alkoholnih pića smanjuje stopu smrtnosti, posebice kada je riječ o kardiovaskularnim bolestima. Razotkrivanjem brojnih supstanci koje se prirodno nalaze u pivu, i ovo je omiljeno piće došlo u žarište interesa brojnih znanstvenika. Niz studija pokazao je kako umjerena konzumacija piva može pridonijeti prevenciji karcinogeneze, osteoporoze, dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti te kognitivnog slabljenja u starijoj dobi. Ne treba zanemariti ni opuštajući učinak alkohola i hmelja te posljedično smanjenu razinu stresa što igra bitnu ulogu u razvoju bolesti današnjice koje su povezane s načinom života.
4. Pivo doprinosi gubitku tekućine iz tijela
Više od 90% piva je voda, stoga se pivo može smatrati dnevnim
doprinosom unosu tekućine. Velika krigla piva volumena pola litre
sadrži približno 10 g alkohola. Sadržaj alkohola doprinosi
dehidraciji, odnosno pojačanom lučenju tekućine iz tijela.
Međutim, nakon što se iz tijela izluči približno 80 mL tekućine
uslijed konzumacije pola litre piva, i dalje ostaje više od 4 dL
koji pridonose hidraciji tijela. Žestoka alkoholna pića nemaju
tekvu računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine i
dehidraciju tijela, a ne pridonose hidraciji.
5. Pivo je tipično muško piće
Tijekom proteklih desetljeća, pivo se sustavno oglašava i pozicionira kao piće za muškarce. Međutim, novija istraživanja pokazuju da skupina pivopija nije toliko nadmoćno muškog spola, jer žene čine 37% populacije koja uživa u pivu. Također, sve je više žena koje rade u proizvodnji piva i općenito u pivarskom biznisu. Stoga, čini se da pivo nije tek tipično muško piće, jer sve više žena uživa u kvalitetnom pivu jednako kao i muškarci.
Na kraju valja napomenuti kako se sve navedene pozitivne karakteristike piva manifestiraju samo kada se ono konzumira umjereno. Za zdrave odrasle ljude umjerene količine iznose 3 – 6 dL piva dnevno za muškarce, te do 3 dL dnevno piva za žene.
Izdvojeno
-
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Zagrebu da Hrvatska želi da proces dijaloga između Kosova i Srbije dovede do normalizacije odnosa i međusobnog priznanja, no njegov kosovski kolega Albin Kurti je kazao da je za to potrebna "normalna Srbija", koja trenutno nije "demokratska".
-
„Kao što pomorci, boreći se s valovima, brodom sigurno uplove u porat, tako i CTG aparat, koristeći ultrazvučne valove, pomaže pri sigurnom porodu“; tako je ravnatelj Pomorske škole Zadar, Marin Perinić, sasvim lijepo dočarao još jednu u nizu donacija svoje škole usmjerene prema Općoj bolnici Zadar, točnije Službi za ginekologiju i opstetriciju.
-
Čovjek je ključ uspjeha u turizmu - poruka je akcije "Nasmiješeno sunce" kojom su nagrađeni najuspješniji u ostvarenju protekle turističke sezone.
-
Iz zadarskog rodilišta stiže jedna lijepa vijest; zaključno s jučerašnjim danom brojimo ukupno 1.403 rođene bebe i sasvim ćemo sigurno do konca godine nadmašiti brojku od 1.421 djeteta koliko je rođeno u 2023.
Reci što misliš!