Lifestyle

za prave sladokusce

Svjetski poznati chef u Puli: Njegova najskuplja večera koštala je 25 milijuna dolara

Strast za borilačkim vještinama odvela ga je u Kinu pa je na kraju tamo izbrusio kuharski talent

Vrhunski talijanski kuhar čija su jela kušali bogati i slavni, od sada stvara u jednoj istarskoj konobi. Zapamtite ime Carmine Esposito jer ovaj kuhar svjetskog glasa u Hrvatskoj ima velike planove koje želi okruniti Michelinovom zvjezdicom.

Bilo mu je tek osam godina kada ga je otac naučio kako se pravi pizza. Strast za borilačkim vještinama odvela ga je u Kinu pa je na kraju tamo izbrusio kuharski talent. U Kolumbiji je vodio restoran hotelskog lanca Four seasons, a danas u Hrvatskoj spaja svjetske i lokalne tradicije.

„Pokušava osmisliti nove stvari, ne samo s istarskom kuhinjom, a želi koristiti svježe lokalne namirnice“, tvrdi Španjolac Daniel Medina.

To je i recept kojim želi ovu kuhinju dovesti do Michelinove zvijezde.

Kaže da mu je i dalje najvažnije učiti i razvijati talent
„Spajanje kolumbijskih tehnika s azijskima i ovim lokalnima. Kada sve to spojite, dobivate inovativni zaokret. Plan za Ribarsku kolibu je da budemo kao do sad, među najboljima, u nadi da će nas netko primijetiti“, otkrio je chef Carmine Esposito.

Iz Kolumbije je stoga sa sobom poveo i svog najbližeg asistenta.

„Za mene je velik uspjeh i velika prilika biti ovdje jer rastem kao i kuhar i kao osoba“, rekao je sous-chef Juan Sebastian Rodriguez.

Od Azije do Južne Amerike Esposito je kuhao uz razvikane svjetske chefove i za brojne poznate osobe. Pod sobom je imao i do stotinu kuhara istodobno, a najskuplja večera koštala je vrtoglavih 25 milijuna dolara.

„Ono što nam je čast je zapravo raditi s imenom kao što je Carmine Esposito. Pogotovo u ovom objektu koji ima stoljetnu tradiciju i evo zaista se nadamo lijepoj suradnji na obostrano zadovoljstvo“, poručila je voditeljica restorana Elijana Koroman.

Ali priznaje Esposito, sve to ne bi nikad mogao ostvariti sam.

„Gdjegod sam bio, imao sam pokraj sebe jednu važnu osobu, a to je moja supruga. Ona je moja kritičarka, na neki način mentorica, uvijek nađe konstruktivnu kritiku“, kazao je poznati chef Esposito.

Skroman i samozatajan, unatoč silnim uspjesima, kaže da mu je kao chefu i dalje najvažnije učiti i razvijati svoj talent.


Reci što misliš!