
Određene namirnice i prehrambene navike mogu oštetiti vaše zube. Najgore namirnice za zube su one koje su kisele i one koje se lijepe za zube. Namirnice lako mogu oštetiti zubnu caklinu, što može povećati rizik od infekcije, pa je izuzetno važno paziti što i kako jedete.
Evo koje namirnice biste trebali konzumirati u ograničenim
količinama kako ne bi oštetile vaše zube.
Citrusi – naranče, grejp, limun i drugi
citrusi mogu biti dobar međuobrok, no to je voće koje bogato
kiselinama koje oštećuju zube. Patel savjetuje da nakon što
pojedete neki citrus usta isperete vodom.
Cjelodnevno grickanje – ova prehrambena
navika može biti štetna za zube. Patel za Livestrong objašnjava
da ako cijeli dan grickate neku hranu, može se povećati kiselost
u usnoj šupljini. Preporučuje se da jedete tri konkretna obroka u
danu i dva međuobroka. Nemojte brzo jesti, a nakon što pojedete
hranu, isperite usta vodom.
Hrana koja uzrokuje gastroezofagealni
refluks – gastroezofagealni refluks ili refluks
kiseline nije dobar za zube. U istraživanju objavljenom u
časopisu BMC Gastroenterology 60% osoba koje su imale eroziju
zuba imale su gastroezofagealni refluks. Osobe koje imaju ove
probleme trebale bi otkriti koja hrana pokreće gastroezofagealni
refluks i izbjegavati. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i
probavne i bubrežne bolesti (NIDDK) to su najčešće kisela hrana
poput citrusa, alkohol, čokolada, kava i ostale namirnice s
kofeinom, hrana bogata mastima, menta i začinjena hrana.
Krekeri, čips i ostali ugljikohidrati –
ovakve namirnice se lijepe za zube i razgrađuju se u šećer što
pospješuje razvoj bakterija u ustima, objašnjava Patel. To je
razlog zašto je hrana bogata šećerom štetna za zube. Da biste
zaštitili zube, trebali biste ograničiti unos ovakve hrane i
isperite usta nakon što pojedete takve namirnice.
Neki preljevi za salate – neki preljevi za
salatu, pogotovo oni kiseli, mogu biti loši za
zube. Patel ističe da kiseline mogu oštetiti zubnu
caklinu. Većina preljeva za salatu sadrži neku vrstu kiseline,
poput octa ili soka od limuna. Ako konzumirate takve preljeve,
nakon što pojedete salatu isperite usta vodom.
Mineralna voda s okusom – ako volite popiti
čašu mineralne vode, najprije provjerite etiketu jer mnoge od
njih imaju dodani voćni sok, šećer, prirodne arome ili limunske
kiseline. To može nagristi vašu caklinu, osobito ako popijete
nekoliko čaša u danu.
Voda s limunom – “Iako je voda s limunom dobra
za tijelo, ona je loša za zube”, navodi Patel. To je zato što
takav napitak sadrži kiselinu koja oštećuje zube i zubnu caklinu.
Ako volite popiti takve napitke, trebali biste koristiti slamku
da kako kiselina ne bi došla u doticaj sa zubima.
Da biste zube održali zdravima, ograničite unos šećera, zasićenih
masti i soli. Jedite što više svježeg voća, povrća, orašastih
plodova i sjemenki, cjelovitih žitarica, mahunarki, ribe i
nemasnog mesa te pijte puno vode.