recept
Klasika koju morate probati: Ukusna tjestenina s graškom i pršutom gotova u tren oka
Recept s tjesteninom koji igra na klasiku. Kombinaciji graška, pršuta, vrhnja i tjestenine rijetko tko će odoljeti, a ovo jelo vjerojatno ćete često pripremati ovog proljeća
Recepata s tjesteninom je mnogo, ali nije lako pronaći onaj koji ispunjava baš sve željene kriterije. Ovaj recept ima sve karakteristike da uđe u kategoriju omiljenih.
Tjestenina s graškom i pršutom, zalivena sočnim vrhnjem uz svježu metvicu koja se dodaje na samom kraju nudi pravu proljetno-gurmanski rapsodiju okusa i boja.
Potrebni sastojci:
- 4 češnja češnjaka, samljeveni
- 3 žlice maslinovog ulja
- 115 g pršuta, narezanog na kockice
- 4 ljutike, nasjeckane na sitne komadiće
- 250 ml slatkoga vrhnja
- 1/2 šalice svježe naribanog parmezana
- 230 g svježeg mladog graška s mahunom, nasjeckan
- 12.5 g svježe metvice, nasjeckane
- sol i papar
- 340 g tjestenine, orecchiette ili farfalle (mašnice)
Priprema:
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na umjerenoj vatri i dinstajte češnjak 2-3 minute dok ne zamiriši. Dodajte pršut i kuhajte dodatne 3 do 4 minute.
- Dodajte ljutiku i kuhajte još tri do četiri minute dok ne omekša te začinite s jednim ili dva prstohvata soli i malo crnog papra.
- U isto vrijeme zakuhajte vodu za tjesteninu, posolite i dodajte tjesteninu. Pripazite da tjestenina bude gotova otprilike u isto vrijeme kada i umak kako vrhnje ne bi predugo stajalo.
- Kada je tjestenini potrebno još otprilike tri minute kuhanja, dodajte grašak i kuhajte još dvije minute. Nemojte predugo kuhati kako bi grašak ostao svjež i hrskav. U zadnjoj minuti kuhanja dodajte vrhnje i uz stalno miješanje brzo prokuhajte. Dodajte sir, promiješajte i smanjite vatru na najmanju jačinu.
- Dobro ocijedite tjesteninu i prelijte je umakom. Obilno pospite svježom mentom i poslužite s crnim paprom i dodatnim parmezanom. Dobar tek!
Izdvojeno
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
Reci što misliš!