Lifestyle

meke i fine

Recept za palačinke s tisuću rupica, bez jaja i mlijeka

Recept za palačinke s tisuću rupica, bez jaja i mlijeka
Pexels

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se rade od sitno mljevenog griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura. Zbog dodatka kvasca u smjesi ove palačinke prepune su rupica što im daje jedinstveni izgled i okus. Štoviše, neki ih nazivaju i palačinkama s tisuću rupica.

Palačinke Baghrir možete pripremiti u blenderu u svega par minuta, no ako želite dobiti pravilnu teksturu važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Tradicionalni Baghrir se peče samo s jedne strane, no u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvuklo višak vlažnosti. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz nešto meda, piše Pun kufer.

Sastojci:

750 ml tople vode
250 grama fino mljevenog griza
100 grama brašna
2 čajne žlice praška za pecivo
1 žlica suhog kvasca
1 čajna žličica šećera
1 čajna žličica soli

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer.

2. U blender ulijte toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postepeno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.

3. Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže dok vrh smjese ne postane pjenast.

4. Prebacite po jednu šeflju (kutlaču, kaciol) smjese u sredinu zagrijane tave s neprianjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.

5. Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.

6. Prebacite palačinku na tanjur i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.

7. Poslužite s malo meda. Dobar tek!


Reci što misliš!