#recept
Pastirska pita: Jelo koje nikog ne ostavlja ravnodušnim
Pita od mesa i pire krumpira je prava gurmanska poslastica! Probajte i shvatit ćete zašto ljudi obožavaju pastirsku pitu
Pastirska pita ili Shepherd’s Pie klasično je jelo britanske kuhinje. Kombinacija je velike količine mljevenog mesa, nešto povrća i na kraju preko svega pire krumpir i po želji naribani sir.
Nekad davno i u svojoj originalnoj verziji pastirska pita pripremala se s ostacima kuhane ili pečene hrane, najčešće janjetine ili ovčetine a u kombinaciji s raznim povrćem i pokrovom od pire krumpira. Ostaci su se posložili u složenac i zapekli na vatri. Danas se osim janjetine ili ovčetine koristi i drugo mljeveno meso.
Bogat okus, zasitan sadržaj i ukusne namirnice – sve ovo čini pastirsku pitu uz koju nikako nećete ostati gladni, a brzo se priprema.
Sastojci:
Nadjev
4 kriške slanine
1 žlica ulja
2 crvena luka
1 mala žlica šećera
450 g mljevene junetine
3 mrkve
100 g graška
2 žlica koncentrata rajčice
1 žlica pšeničnog brašna
0.5 l pive
1 mala žlica ružmarina
200 g goude
2 žlica peršina
Preljev
4 krumpira
3 režanja češnjaka
1/5 šalice kiselog vrhnja
goveđi temeljac
4 žlice maslaca
sol
svježe mljeveni papar
Priprema:
U posudu s hladnom vodom stavite oguljeni i narezani krumpir te
češnjak. Zakuhajte i kuhajte otkriveno 15-20 minuta. Ocijedite pa
stavite krumpir i češnjak u zdjelu. Dodajte vrhnje, temeljac,
maslac, sol i papar te sve miksajte minutu, dvije.
Pokrijte.
Za nadjev pržite u tavi narezanu slaninu oko sedam-osam minuta.
Izvadite je. Dodajte ulje u masnoću od slanine, dodajte luk i sol
pa ga pirjajte deset minuta. Dodajte šećer i, miješajući,
pirjajte još tri minute. Umiješajte meso, pirjajte sedam minuta,
dodajte mrkvu, grašak i češnjak pa pirjajte pet minuta.
Umiješajte pastu i brašno te miješajte dvije minute. Ulijte pivo,
zakuhajte i kuhajte tri minute. Miješajući, kuhajte sve dvije
minute pa dodajte slaninu, temeljac, ružmarin, sol i papar te
zakuhajte. Smanjite vatru i otkriveno kuhajte oko 15 minuta dok
se ne zgusne.
Ulijte smjesu u posudu za pečenje, polijte preljevom i pecite oko
35 minuta na 175°c. Izvadite iz pećnice i pospite sirom. Vratite
u pećnicu i pecite još deset minuta.
Ohladite pitu deset minuta i pospite peršinom.
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će osobito na otocima puhati jako jugo, a popodne sjeverozapadni vjetar. Bit će promjenjivo, povremeno uz kišu, lokalno moguće i obilnim pljuskovima. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 10 °C, u unutrašnjosti niža, između 2 i 4 °C, a popodnevna od 9 do 14 °C
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
Reci što misliš!