Lifestyle

#fitness

Pet savjeta kako izbjeći ozljede nakon povratka treningu

Pet savjeta kako izbjeći ozljede nakon povratka treningu

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih teretana i sportskih dvorana mnogi dugo nisu trenirali. Tijelo nakon dužeg vremena treba polako vraćati na staro.

Stručnjaci upozoravaju da je važno polako trenirati i postepeno povećavati intenzitet. Postoji nekoliko stvari koje je ključno izbjegavati kako biste smanjili šansu od ozljeđivanja.

1. Ne preskačite zagrijavanje

Bez obzira na to koliko dugo čekate primiti utege u ruke, važno je pripremiti tijelo za kretanje. Zagrijavanje potiče cirkulaciju te treba trajati minimalno 5 do 10 minuta kako biste istegnuli sve mišićne skupine. 

2. Ne vraćajte se odmah staroj rutini

Prije nego što se vratite treninzima koje ste slijedili prije lockdowna, važno je postepeno povećavati intenzitet tjelovježbe. Potrebno je i do šest tjedana da ljudi povrate snagu koju su imali prije duže pauze. 

3. Ne zaboravite piti

Hidratacija je iznimno važna. Vježbanjem gubite tekućinu, a to umara tijelo. Pijenje vode i sportskih napitaka mora biti imperativ svima koji znojenjem gube tekućinu iz tijela. 

4. Ne preskačite istezanje na kraju treninga

Isto kao što je važno zagrijati mišiće prije početka treninga, jednako je nužno ohladiti ih nakon. Tako prevenirate bol u mišićima koja se može javiti nakon tjelovježbe. 

5. Birajte udobnu odjeću i obuću

Vježbanje u udobnoj odjeći i obući osigurava da ste koncentrirani na trening i svoje sposobnosti. Vaša odjeća i obuća mora osigurati da sve pokrete izvodite pravilno i potpuno. Drugim riječima, izbjegavajte sve komade koji iritiraju vašu kožu.


Reci što misliš!