#prehrana

Devet svakodnevnih namirnica koje mogu uzrokovati nadutost

Devet svakodnevnih namirnica koje mogu uzrokovati nadutost

Nadutost je učestali problem koji svakodnevicu može otežati, posebno kad se pojave i vjetrovi.

Često je problem u hrani koju jedemo, a neki ljudi su
osjetljiviji od drugih. Ono što kod nekoga uzrokuje nadutost, za
druge uopće ne predstavlja problem. Međutim, stručnjaci kažu da
postoji nekoliko tipičnih krivaca. Čak i najzdravije namirnice,
uključujući povrće, mogu biti okidač za nadutost.

Kečap

Kečap je začin bez kojeg neki ne mogu zamisliti život. U malim
količinama uglavnom ne škodi, ali pretjerana konzumacija može
dovesti do pojave plinova i nadutosti, rekla je za MailOnline
dijetetičarka Rachel Clarkson.

“Neke vrste kečapa sadrže kukuruzni sirup koji ima visoki udio
fruktoze, a koja se sporo apsorbira i u većim količinama uzrokuje
plinove i nadutost.”

Luk

Luk je sastojak gotovo svakog ručka ili večere, ali upravo bi on
mogao biti krivac za nadutost. To je zato što sadrži fruktozu
koja je hrana za bakterije koje žive u crijevima. 

Češnjak

Iako je češnjak izvrstan antibakterijski sastojak, sadrži
fruktane, topiva vlakna koja potiču nadutost.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je prirodni lijek za anksioznost i nesanicu, a
prema nekima i za umirivanje želuca. No kod nekih ljudi to uopće
ne mora vrijediti jer čaj od kamilice sadrži fruktane, zbog čega
može biti okidač za nadutost.

Dijetalni napici

Dijetalna pića izvrsna su ako želite smanjiti konzumaciju šećera,
ali u njima se nalaze umjetna sladila koja kod nekih ljudi
povećavaju vjerojatnost pojave plinova i nadutosti. Najveći
krivci tih tegoba su sukraloza i aspartam.

Orašasti plodovi

Šaka orašastih plodova je izvrstan međuobrok jer su puni
hranjivih sastojaka i zdravih masti. No nakon konzumacije
pistacija, indijskih oraščića, badema i lješnjaka možete uočiti
nadutost. To se događa zbog toga što ove vrste orašastih plodova
sadrže fruktane koje želudac ponekad ne može razgraditi pa
fermentiraju u želucu i dovode do probavnih tegoba. 

Avokado

Iako je zbog udjela zdravih masti avokado izvrstan dodatak
prehrani, u prevelikim količinama može uzrokovati nadutost.
Avokado sadrži puno vlakana, a takva hrana često vodi do
nadutosti. 

Brokula

Želudac teško razgrađuje brokulu zbog visokog sadržaja vlakana.
Od drugog super-povrća, u ovu kategoriju se ubraja i kupus te je
potreban oprez pri njegovoj konzumaciji ako ste kloni
nadimanju. Šparoge, mrkva, tikvica i špinat smatraju se
dobrim alternativama ovom povrću.

Kupine

Ukusne su, ali tijelo teško razgrađuje kupine. Rezultat toga je
nadutost. Voće s visokim udjelom šećera, poput ananasa i manga,
također može poremetiti rad probavnog sustava. Ako vam
predstavlja problem, držite se grožđa, borovnica ili jagoda koje
će lakše pasti vašem želucu.

Povezano
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail desk@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest