Lifestyle

#roditeljstvo

Pet najčešćih uzroka svađa mladih roditelja i načini kako ih riješiti

Pet najčešćih uzroka svađa mladih roditelja i načini kako ih riješiti
pixabay

Većina novopečenih roditelja složit će se da je dolazak djeteta u njihovu obitelj dodao veliku dozu stresa. Osim zbog brige za novorođenče roditelji su često pod stresom i zbog promjena u njihovom odnosu.

Razina njihovog zadovoljstva kao para naglo pada i može se povećati količina razmirica. Čini se da je taj problem univerzalan, a pogođeni su partneri iz svih socio-ekonomskih klasa. Bright Side je izdvojio neke od najčešćih problema s kojima se ljubavni partneri susreću na početku svog roditeljskog staža:

1. Zbog novih obaveza se češće svađate

Moguće je da su oba partnera radila puno radno vrijeme prije dolaska bebe. Ali sada jedan od vas mora ostati kod kuće i brinuti o bebi, a često to znači da većina kućanskih poslova pada na njega. Drugi partner se možda kasno vraća kući nakon posla i nema puno energije za pomaganje, što može razbjesniti drugu stranu.

Rješenje: Umjesto da se svađate i prepirete oko toga, možete ljubazno zamoliti svog partnera da učini nešto određeno. Spominjanje svih poslova koje treba obaviti neće nužno navesti vašeg partnera da se dobrovoljno javi za njihovo obavljanje. Ako im date jasne upute što i kako treba učiniti, to će vjerojatno biti učinjeno u kratkom vremenu. Nakon što završe, pokušajte reći "hvala", da bi druga strana stekla dojam da vam je stvarno pomogla.

2. Vaši se roditeljski stilovi razlikuju

Donošenje odluka o djetetu ponekad može biti nezgodno. Vi i vaš partner ste dvije različite osobe i sasvim je prirodno da se ponekad nećete slagati oko roditeljskih metoda koje biste trebali primijeniti.

Rješenje: Važno je sjesti i saslušati stajališta druge strane. Ne postoji "ispravno" ili "pogrešno", a vi biste trebali donositi odluke na temelju onoga što je najbolje za vaše dijete. Trebali biste staviti svoj ego na stranu i ostaviti mjesta za konstruktivne kritike. Suzdržite se od rješavanja nesuglasica pred djetetom.

3. Nemate slobodnog vremena ni za sebe ni za svoju vezu

Prije nego što ste dobili dijete, imali ste vremena izlaziti i uživati. Ali sada vaša beba zahtijeva gotovo sve vaše vrijeme i pažnju. Zaboravljate si dati malo slobodnog vremena izvan kućanstva, a osjećate se i kao da niste povezani s partnerom kao što ste to nekada bili.

Rješenje: Oba partnera trebaju provesti neko vrijeme odvojeno kako bi održali zdrav razum. Pronađite aktivnost koja vas opušta i pokušajte odvojiti vrijeme za to. Međutim, vjerojatno ćete morati smanjiti svoja očekivanja i priznati sami sebi da vjerojatno imate manje slobodnog vremena nego prije djeteta. Također ne biste trebali zaboraviti da i vi kao par imate potrebe. Zamolite člana obitelji ili bliskog prijatelja da pričuva dijete kako biste s partnerom mogli uživati u slobodnom vremenu.

4. Brinete se o novcu više nego prije

Financijska anksioznost može započeti već od prvih dana trudnoće i rasti godinama nakon rođenja djeteta. Niste navikli da se morate brinuti i za drugog čovjeka, a razmišljanje i izračun svih troškova mogu stvoriti velik stres za vas i vašeg partnera.

Rješenje: Trebali biste početi štedjeti novac prije poroda i odlučiti tko će, barem neko vrijeme, biti zadužen za financije. Također biste trebali odlučiti koliko dugo nećete raditi, nego ćete se posvetiti brizi za dijete. Također, možete pokušati neko vrijeme prije porođaja živjeti od jednog dohotka i tako uštedjeti drugi dohodak. Ovo će vas pripremiti za dodatne troškove brige o djeci i spriječit će vas da kupujete stvari koje vam nisu potrebne.

5. Vaš partner donosi odluke bez savjetovanja s vama

Kad ste u ozbiljnoj vezi, vaše odluke utječu i na vašeg partnera. I sasvim je prirodno da ćete trebati donijeti puno više odluka nakon dolaska bebe. Oboje sada morate napraviti puno kompromisa. Međutim, u mnogim situacijama jedan od partnera samostalno donosi odluke bez savjetovanja s drugom osobom, a to je nešto što često stvara sukob.

Rješenje: Morate razgovarati sa svojim partnerom i razumjeti njegovo gledište. A kad to učinite, to morate poštivati ​​i ne kritizirati ga. Također, važno je da partneru vjerujete kada mora sam donijeti odluku i da ga ne osuđujete cijelo vrijeme.