Lifestyle

#prehrana

Pet načina na koje jedenje kokica utječe na vaše zdravlje

Pet načina na koje jedenje kokica utječe na vaše zdravlje

Ne postoji bolja kombinacija od kokica i dobrog filma, ali što se točno događa s vašim tijelom kad jedete kokice? Pa, prvo što treba znati je da učinci kokica u potpunosti ovise o načinu na koji ih pripremate.

Ako su vam omiljene kokice one koje kupite na ulazu u kino-dvoranu, koje su uronjene u maslac i sol, ne činite sebi uslugu. Slično tome, ako pripremate kokice isključivo u mikrovalnoj pećnici, mogli biste se nesvjesno počastiti porcijom konzervansa i drugih nepoznatih sastojaka. Najzdravija opcija pripremanja kokica je korištenjem isključivo vrućeg zraka. Ako ih  napravite sami, umjesto da ih lijeno ubacite u mikrovalnu pećnicu, možete u potpunosti kontrolirati što se u njima nalazi, poput posipanja malo soli, umjesto korištenja nevjerojatnih količina soli u prerađenim kokicama. Ako ih tako pripremate, dobit ćete kokice u kojima možete uživati bez grižnje savjesti, a evo kako bi njihova konzumacija mogla utjecati na vas:

1. Možda smanjujete rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Vjerojatno svi znamo da su kokice vrsta zrna kukuruza pa se smatra cjelovitom hranom. Cjelovitim zrnom, točnije. Prema American Heart Association, cjelovite žitarice, posebno one s puno vlakana, kao što imaju kokice, povezane su sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Samo pripazite da ne pretjerujete sa začinima.

2. Ako jedete pretjerano začinjene kokice, postoji rizik od hipertenzije i moždanog udara

Ako možda mislite da konzumacija kokica možda ipak nije tako loša, možda je vrijeme da razmislite o tome da ih se klonite. Glavni razlog je natrij. U samo jednoj porciji kokica koje se prodaju u kino-dvoranama mogli biste pronaći do 2650 miligrama natrija, a to je više nego što FDA preporučuje da biste trebali konzumirati tijekom cijelog dana. Zbog tolike konzumacije natrija mogli biste se izlagati ozbiljnom riziku od hipertenzije i moždanog udara.

3. Mogli biste poboljšati cirkulaciju krvi

Kad razmišljate o kokicama, vjerojatno ih ne smatrate izvrsnim izvorom antioksidansa, poput mnogog voća i povrća. Ali one to jesu. Kokice imaju jedan antioksidans zvan polifenoli, koji je izravno povezan s poboljšanjem cirkulacije krvi. A s obzirom na goleme blagodati jačanja cirkulacije, to je definitivno velika stvar.

4. Mogli biste izgubiti kilograme

Možda ste čuli da bi jedenje kokica moglo biti dobra strategija za gubitak kilograma, ali to vrijedi samo ako svoje kokice pripremate na ranije opisan najzdraviji način. S obzirom na to da one prirodno imaju malo kalorija, ali vas zahvaljujući vlaknima mogu zasititi, definitivno se mogu smatrati podcijenjenim međuobrokom. Još jednom, ključ je u ne pretjerivanju sa začinima, piše Eat This, Not That.

5. Pomoći ćete svojoj probavi

Vratimo se na trenutak onim polifenolima. Zahvaljujući kombinaciji tog antioksidansa s visokim udjelom vlakana u kokicama, čini ih odličnim saveznikom u očuvanju probavnog sustava. Dakle, to je definitivno razlog da se odlučite za ovaj međuobrok umjesto za nešto drugo, poput čipsa ili pereca, ako tražite slani snack.