grlom u jagode
Jagode na "100 načina": Možete napraviti marmeladu, sok ili sladoled
Mirisne, slatke i osvježavajuće - jagode su obožavano proljetno voće čiji okus želimo zadržati u našoj prisutnosti i kada njihovo vrijeme prođe. Lagane su za pripremanje pa će svi deserti njima biti brzi i jednostavni
Sok od jagoda najlakše je pripremiti u blenderu - dodajte im malo šećera, banane, mlijeko ili jogurt, a ako ne želite dodatne zaslađivače, šećer izbacite. Popijte ga što prije jer voće lako mijenja strukturu i boju te se lako kvari stajanjem.
Voćni sirup od jagoda
Na tri kilograma jagoda stavlja se oko 700 g šećera i dvije vrećice limunske kiseline. Voće operite, očistite i kuhajte oko 30 minuta s dvije litre vode. Potom ohladite, dodajte šećer, limunsku kiselinu i tri litre vode pa pustite da zakuha. Ulijte u dobro oprane i pasterizirane staklene boce.
Džem od jagoda
Želite li malo drukčiji džem, umjesto limuna možete dodati sok od limete ili ubaciti koji listić svježe metvice. Također, badem nasjeckan na listiće možete popržiti na tavi bez ulja i umiješati ih u vruć džem. A ako ste raspoloženi za eksperimentiranje s pikantnijim okusima, džemu dodajte žličicu zgnječenoga zelenog papra i kuhajte ga s jagodama.
Džemove i sokove najbolje je kuhati u velikoj posudi koju treba napuniti najviše do polovice, da smjesa ne prekipi. Na hladnom i tamnome mjestu domaći džemovi održat će se 6-12 mjeseci.
Recept za džem
Sastojci: 800 g šećera, 1 kg jagoda, limun
Priprema: Jagode oprati, očistiti i staviti u posudu s debelim dnom. Iscijediti limun, sokom preliti jagode i zagrijavati uz neprestano miješanje. Kad smjesa proključa, postupno dodavati šećer i kuhati uz često miješanje oko jedan sat, dok ne postane gusto poput meda. Vruć džem staviti u tople staklenke sterilizirane u pećnici ili vrućoj vodi te ih čvrsto zatvoriti poklopcem.
Sladoled od jagoda
Sastojci: 2 šalice mlijeka, 2 šalice vrhnja za šlag na mliječnoj bazi, 1 šalice šećera, 1/4 šalice soli, 2 žličice ekstrakta vanilije, 2 šalice smiksanih svježih jagoda
Priprema: Jagode najprije operite, očistite i smiksajte u blenderu. Potrebne su vam dvije šalice smiksanih jagoda. Sve sastojke izmiksajte u blenderu i podijelite u posudice za zamrzavanje sladoleda. Ostavite nekoliko sati i vaš domaći desert je spreman. Ako želite pojačati boju, možete dodati dvije kapi crvene prehrambene boje.
Izdvojeno
-
Bacivši pogled na impozantan niz priznanja koje je Audiardov najnoviji i svakako najluđi uradak u dugovječnoj karijeri do sad prikupio, čovjek bi lako mogao steći krivi dojam kako se pred njim doista nalazi najimpresivnije filmsko ostvarenje godine, ali istina je potpuno drugačija.
-
Mjerenje inteligencije kod životinja prilično je škakljiva stvar. Međutim, provedeni su brojni pokusi kako bi se testirale sposobnosti sićušnih mozgova kukaca. Rezultati su iznenađujući.
-
Ove subote, 14. prosinca, Zadar će oživjeti u šarenilu uniformi, plesu i ritmovima mažoret glazbe!
-
Nema sumnje da je retinol jedan od najučinkovitijih sredstava za borbu protiv bora i znakova starenja kože. Taj skup sintetičkih molekula dobivenih iz vitamina A, sveti je gral pomlađujućih sastojaka - pomlađuje, obnavljaja strukturu i kvalitetu kože, zaglađuje bore, smanjuje hiperpigmentacijske mrlje, ublažava akne…
Reci što misliš!