Lifestyle

#prehrana

Sedam najmoćnijih prirodnih izvora željeza

Sedam najmoćnijih prirodnih izvora željeza
RTL

Nedostatak željeza u krvi problem je koji muči mnoge. Ako vas stalno prati osjećaj umora i manjka energije, pospani ste, blijedi, teško se koncentrirate i jednostavno nemate snage, svakako biste trebali provjeriti svoju krvnu sliku jer su upravo to najčešći simptomi nedostatka željeza.

Ono može dovesti i do anemije, ozbiljnije slabokrvnosti koju karakterizira smanjena razina eritrocita i hemoglobina.

Zbog anemije liječnici vam mogu propisati tablete koje sadrže željezo, ali ključ uspješne borbe protiv slabokrvnosti je pravilna prehrana u kojoj su zastupljene namirnice bogate željezom. U nastavku saznajte koji su to najbolji prirodni izvori željeza.

1. Cikla

Dobru staru ciklu s razlogom zovu jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Puna je željeza te je zbog toga sjajna za anemične osobe. To je niskokalorična namirnica s puno vlakana i dobrih proteina koja nas čini sitima i daje nam energiju.

2. Kupinovo vino

Ovo piće preporučuje se kod slabokrvnosti jer u sebi sadrži znatne količine željeza, ali i vitamina C, te prema nekim istraživanjima poboljšava apsorpciju željeza i do 300 posto. U njemu treba uživati umjereno – samo jedan decilitar dnevno bit će dovoljan za popravljanje krvne slike.

3. Sjemenke (bučine, lanene, sezamove)

Možda niste ni znali kako su razne sjemenke dobar izvor željeza. Njih je uistinu lako uvrstiti u prehranu jer nam mogu poslužiti kao samostalne grickalice ili pak kao dodatak jelima raznim jelima.

4. Jetra

Iznutrice su generalno među najboljim izvorima željeza, pogotovo ako ste sigurni u njihovo podrijetlo i kvalitetu uzgoja. Osim željeza u jetri se nalaze razni minerali, proteini i vitamini korisni za naše zdravlje.

5. Crveno meso

Za osobe koje konzumiraju meso i žele popraviti unos željeza u organizam teletina, junetina i govedina odličan su izbor. Nemasno crveno meso bogat je izvor željeza.

6. Grah

Grah je jedna od najpopularnijih mahunarki na svijetu. Jedemo ga na razne načine, u salatama i varivima, kao glavno jelo ili prilog. Osim što je ukusan, grah je i koristan zbog količine željeza koju sadrži u sebi, otprilike 5,1 mg željeza na 100 grama kuhanog graha.

7. Slanutak

Slanutak čini čuda za našu probavu, ali i za krvnu sliku. On spada u skupinu namirnica koje u sebi sadrže željezo, vitamin C i folnu kiselinu, tvari ključne za sintezu hemoglobina.


Reci što misliš!