
Premda često posežemo za mikrovalnom pećnicom jer je najjednostavnije i najbrže rješenje, ipak postoje namirnice koje se u njoj ne bi smjele podgrijavati niti kuhati.
Ovih deset namirnica nikako ne biste trebali grijati u
mikrovaloj pećnici…
1. Tvrdo kuhana jaja
Nagli rast temperature u mikrovalnoj stvara veliku količinu pare
u jajetu koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati. Vrlo je
vjerojatno da jaje čak neće eksplodirati u mikrovalnoj, nego tek
kada ga izvadite. Da biste izbjegli ovakav scenarij, narežite
jaje na komadiće prije stavljanja u mikrovalnu ili ih uopće
nemojte stavljati unutra.
2. Majčino mlijeko
Mnoge majke čuvaju svoje mlijeko za kasniju upotrebu, što je
dobro, ali ono se nikako ne smije zagrijavati u mikrovalnoj jer
se toplina neravnomjerno raspoređuje i dolazi do stvaranja vrelih
točaka pa se beba može opeći. Umjesto toga, zagrijte ga pod
tekućom vodom ili u mikrovalnu zagrijete šalicu vode i onda
bočicu s mlijekom stavite u tu čašu.
3. Mesne prerađevine
One u sebi sadrže kemikalije i konzervanse koji produljuju njihov
rok trajanja, a podgrijavanjem ti konzervansi postaju još
nezdraviji. Studija u časopisu Food Control tvrdi da ponovno
zagrijavanje prerađenog mesa u mikrovalnoj pećnici potiče
oksidaciju kolesterola.
4. Riža
Prema Britanskoj agenciji za hranu (FSA) podgrijavanje riže u
mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Nekuhana riža u sebi
sadrži spore bakterija koje mogu preživjeti kuhanje u mikrovalnoj
pećnici. U trenutku kada rižu skuhanu u mikrovalnoj izvadite van
i ostavite na sobnoj temperaturi, bakterije se razmnožavaju i
mogu uzrokovati nimalo ugodne probavne smetnje.
5. Piletina
Najvažnija stvar koju trebamo znati o mikrovalnim pećnicama je to
da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalne
zagrijavaju hranu samo izvana. Zbog toga, hrana osjetljiva na
bakterije, u mikrovalnoj ima još veću šansu za razvoj bakterija.
Poznato je da salmonelu često nalazimo u mesu peradi, a pogotovo
u piletini. Stoga je važno da je temeljito skuhamo kako bismo
eliminirali bakterije iz nje. Mikrovalna ne može potpuno i
ravnomjerno skuhati svaki dio piletine koja ima veću gustoću
proteina pa postoji mogućnost da bakterija preživi pripremu u
mikrovalnoj.
6. Lisnato povrće
Špinat i drugo lisnatog povrće može sadržavati visoke
koncentracije nitrata. Iako je, sam po sebi, nitrat bezopasan,
njegova moguća pretvorba u nitrit te potom u nitrozamin, koja se
događa u mikrovalnoj pećnici, djeluje kancerogeno.
7. Cikla
Ista stvar koja se događa kod špinata i ostalog listanog povrća
vrijedi i za ciklu.
8. Ljute papričice
Ako ih stavite u mikrovalnu, ljute papričice ispuštaju kapsaicin
(kemikalija koja im daje ljutost ) – u zrak. Ta kemikalija može
uzrokovati probleme s očima i disanjem.
9. Voće
Voće, kao jabuke, breskve, grožđe, ne ispušta višak vlage dok se
‘kuha’ u mikrovalnoj pećnici, zbog čega bi moglo ‘eksplodirati’.
Stoga, ako već morate, prije stavljanja u mikrovalnu, napravite
rupice na voću, pomoću čačkalice ili nožem prepolovite voće.
10. Krumpir
Problem s krumpirom nije u samom podgrijavanju, nego u načinu
skladištenja nakon pripreme. Ako se krumpir drži na sobnoj
temperaturi, a ne u hladnjaku, stvaraju se idealni uvjeti za
razvoj bakterije clostridium botulinum, koja uzrokuje botulizam,
a posebno ako je krumpir zamotan u foliju, te nema doticaja s
kisikom. Podgrijavanje krumpira neće uvijek ukloniti ovu
bakteriju, prenosi 24sata.