Lifestyle

#odgoj

Sedam savjeta proizašlih iz stare židovske metode odgoja djece

Sedam savjeta proizašlih iz stare židovske metode odgoja djece

Svaka kultura ima svoj način odgoja djece. Ono što je nekima normalno drugima se može činiti čudnim ili čak nezakonitim

U posljednje vrijeme sve je popularniji švedski odgoj, koji se fokusira na to da je sve u ravnoteži i jednostavno, ali ljudi počinju istraživati i židovsku metodu koja se zasniva na pravilima kojih se strogo treba pridržavati kako bi djeca izrasla u samouvjerene, uspješne i mentalno snažne ljude.

Evo zlatnih pravila koja vrijede kad je u pitanju židovska metoda odgoja.

1. Ne stvarajte djeci komplekse

Židovi svoju djecu nikad neće pokuditi tako da im kažu: "Nisi to dobro napravio/la", već će izgovoriti: "Kako je dobro dijete poput tebe moglo tako pogriješiti?" Stav židovskih majki najčešće je da njihova djeca nemaju i ne mogu imati mane. Ako ih i uoče, nitko drugi neće za njih znati.

2. Slobodu osigurajte u razumnoj količini

Židovski odgoj kombinira stroga pravila i slobodu. Roditelji će dobro naučiti djecu do koje granice mogu ići, i to kroz razgovor i jasna objašnjenja.

3. Pohvalite dijete što češće

Roditelji koji slijede ovu metodu hvale svoju djecu kad god je to moguće. Primjećuju i najmanje sitnice i potiču ih da se dobro ponašaju. Smatraju da je važno hvaliti djecu prijateljima i trude se da i oni to čuju jer vjeruju da tako jačaju njihovo samopouzdanje i želju za uspjehom.

4. Svojim primjerom pokažite djeci što je dobro

Ovo pravilo je vrlo jednostavno i jasno. U židovskoj kulturi se vjeruje da roditelj mora biti dobar primjer jer djeca oponašaju ono što vide.

5. Pokažite djeci ljubav i poštovanje

Nastavno na prethodno pravilo, židovska metoda odgoja smatra da dijete mora odrastati u zdravoj zajednici, okruženo ljubavlju i zajedništvom, kako bi izraslo u osobu punu samopouzdanja. 

6. Usavršite sebe

Židovski psiholozi razvili su sistem odgoja s kojim se svaki roditelj može upoznati kroz tečajeve. Oni vjeruju da je za dobar odgoj ključno usavršiti sebe. Tako i djeca uočavaju da je neprestano učenje ključ uspjeha.

7. Naučite djecu pametno koristiti vrijeme

Židovska djeca ne znaju što je besposličarenje. Imaju puno aktivnosti i od malih nogu ih se uči da je normalno biti zauzet i pametno trošiti svoje vrijeme.