#prehrana
Šest razloga zbog kojih biste trebali češće jesti srdele
Iako su nevjerojatno zdrave, srdele su često zapostavljene na našim tanjurima. Ipak, postoji čak nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali češće uvrstiti u svoj jelovnik.
1. Sjajan su izvor omega-3
Srdele su još jedan izvrstan i podcijenjen izvor omega-3, kaže Bonnie Taub-Dix, nutricionistica i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table. U njima se može nalaziti i do 64 posto vašeg preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.
2. Srdele su vrlo bogate vitaminom B12
Također su izuzetno bogate vitaminom B12, kaže Taub-Dix. Prema podacima USDA-a, samo jedna konzerva srdele osigurava oko 555 posto preporučene dnevne vrijednosti. Vitamin B12 igra veliku ulogu u održavanju živčane funkcije vašeg tijela i stvaranju crvenih krvnih stanica, navodi NIH. Također pomaže vašem tijelu da se razgradi i apsorbira proteine i masnoće u tijelu.
3. U njihovim kostima se nalazi kalcij
Puno je kalcija u kostima srdele. Vjerovali ili ne, njihove kosti su potpuno jestive pa je upravo zbog toga ova riba odličan izvor kalcija, kaže Taub-Dix.
4. Imaju malo žive
Vjerojatno ste čuli za živu, ali možda ne znate točno što je to - ili što to znači za vaše zdravlje. Ukratko, živa je otrovni spoj koji je ugrađen u riblji prehrambeni lanac. No u srdelama se nalazi malo žive.
"Možete pojesti oko 32 limenke srdela prije nego što se u vašem tijelu nakupi toksičnost žive", objasnio je dijetetičar Jim White.
5. Jeftine su
Osim što se uklapaju u gotovo svaki kućni budžet, uvijek ćete ih pronaći na policama trgovina.
6. Bogate su proteinima
Jedna konzerva srdela ima gotovo 23 grama, tako da možete računati da će vam ova mala riba pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za proteinima, piše Livestrong.
Vezane vijesti
-
Koliko god bili disciplinirani u tijeku godine, ono što remeti taj ritam su večere, zabave, obveze i stres koji dolaze nekoliko tjedana za vrijeme blagdana.
-
Vjerojatno ste čuli da ne treba skakati u more odmah nakon jela. Iako je vjerojatno u redu zaplivati odmah nakon obroka, možda bi bilo pametno pričekati barem 30 minuta da izbjegnete pojavu grčeva u mišićima.
-
Gubitak kilograma nije jedan od jednostavnih zadataka koje ljudi stavljaju pred sebe. Potrebni su trud i naporan rad, predanost i disciplina, da bi postigli ovaj cilj. Uz to, puno strpljenja i vjere u sebe. Načini mršavljenja su brojni i čini nam se kao da je savjeta sve više i više svakim danom. Prirodno je da su zato nastali i neki mitovi, koji su se raširili brzinom munje.
-
Susie Burrell i Leanne Ward dvije su vodeće australske dijetetičarke. Svakodnevno rade s brojnim klijentima pa su iz iskustva shvatile da ljudi čine pet grešaka zbog kojih ne mogu smršavjeti unatoč zdravoj prehrani i vježbanju. Evo koje su to.
Izdvojeno
-
Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u godinu te se predviđa da će do 2040. kronična bubrežna bolest biti peti vodeći uzrok smrti u svijetu. U Hrvatskoj, prema procjenama, od nje boluje do 300.000 osoba.
-
Drogerijski lanac dm osvojio je titulu najboljeg trgovca godine, Podravka je ponijela naslov najboljeg proizvođača, Cromaris je društveno odgovorna kompanija godine, najbolji mali trgovac je zagrebačka Mrkvica, proizvod godine je Podravkin Čokolino Dark, a najbolji tehnološki dobavljač kastavski RIS.
-
Drogerijski lanac dm osvojio je titulu najboljeg trgovca godine, Podravka je ponijela naslov najboljeg proizvođača, Cromaris je društveno odgovorna kompanija godine, najbolji mali trgovac je zagrebačka Mrkvica, proizvod godine je Podravkin Čokolino Dark, a najbolji tehnološki dobavljač kastavski RIS.
-
Koliko god naše higijenske navike bile uredne, postoje neki predmeti koje većina ljudi zaboravlja oprati ili očistiti.
Reci što misliš!