Lifestyle

#prehrana

Šest razloga zbog kojih biste trebali češće jesti srdele

Šest razloga zbog kojih biste trebali češće jesti srdele
diMaris

Iako su nevjerojatno zdrave, srdele su često zapostavljene na našim tanjurima. Ipak, postoji čak nekoliko razloga zbog kojih biste ih trebali češće uvrstiti u svoj jelovnik.

1. Sjajan su izvor omega-3

Srdele su još jedan izvrstan i podcijenjen izvor omega-3, kaže Bonnie Taub-Dix, nutricionistica i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table.​ U njima se može nalaziti i do 64 posto vašeg preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina.

2. Srdele su vrlo bogate vitaminom B12

Također su izuzetno bogate vitaminom B12, kaže Taub-Dix. Prema podacima USDA-a, samo jedna konzerva srdele osigurava oko 555 posto preporučene dnevne vrijednosti. Vitamin B12 igra veliku ulogu u održavanju živčane funkcije vašeg tijela i stvaranju crvenih krvnih stanica, navodi NIH. Također pomaže vašem tijelu da se razgradi i apsorbira proteine ​​i masnoće u tijelu.

3. U njihovim kostima se nalazi kalcij

Puno je kalcija u kostima srdele. Vjerovali ili ne, njihove kosti su potpuno jestive pa je upravo zbog toga ova riba odličan izvor kalcija, kaže Taub-Dix.

4. Imaju malo žive

Vjerojatno ste čuli za živu, ali možda ne znate točno što je to - ili što to znači za vaše zdravlje. Ukratko, živa je otrovni spoj koji je ugrađen u riblji prehrambeni lanac. No u srdelama se nalazi malo žive.

"Možete pojesti oko 32 limenke srdela prije nego što se u vašem tijelu nakupi toksičnost žive", objasnio je dijetetičar Jim White.

5. Jeftine su

Osim što se uklapaju u gotovo svaki kućni budžet, uvijek ćete ih pronaći na policama trgovina.

6. Bogate su proteinima

Jedna konzerva srdela ima gotovo 23 grama, tako da možete računati da će vam ova mala riba pomoći u ispunjavanju dnevnih potreba za proteinima, piše Livestrong.