Lifestyle

#istraživanje

Jesu li djeca rođena tijekom pandemije u većem riziku za alergije?

Jesu li djeca rođena tijekom pandemije u većem riziku za alergije?

U studiju će biti uključeno tisuću beba koje su rođene u Irskoj između ožujka i svibnja 2020. godine

Tim znanstvenika s odjela pedijatrije na Royal College of Surgeons Ireland (RCSI) i iz Dječje bolnice u Temple Streetu u Dublinu provode istraživanje kako bi se utvrdilo jesu li bebe rođene tijekom faze zaključavanja pod povećanim rizikom da razviju alergije.

Pokušat će utvrditi jesu li niže stope virusnih infekcija i poboljšana kvaliteta zraka, koju su neki iskusili boravkom na svježem zraku držeći se socijalne distance tijekom lockdowna - mogli utjecati na to da djeca koja su rođena tijekom tog perioda i u obiteljima koje su bile u samoizolaciji imaju više ili manje vjerojatnosti da će razviti alergije. U studiju će biti uključeno tisuću beba koje su rođene u Irskoj između ožujka i svibnja 2020.

Kada se dijete rodi, njegov imunosni sustav usredotočuje se na sve nove izazove koje donosi život izvan maternice, uključujući borbu protiv infekcija i reagiranje na imunizacije.

Znanstvena prilika

Zaključavanje predstavlja jedinstvenu znanstvenu priliku za ispitivanje ranog podrijetla često doživotnih bolesti koje su veliko zdravstveno i socijalno opterećenje u Irskoj i drugim razvijenim zemljama, rekao je Jonathan Hourihane, profesor pedijatrije na Medicinskom i zdravstvenom sveučilištu RCSI i voditelj studije.

Napomenuo je kako se čini da je lockdown smanjio količinu drugih virusnih infekcija koje obično cirkuliraju u zajednici.

"Vidjeli smo manje od polovice uobičajenog broja dolazaka u pedijatrijske hitne službe, a stope sezonske gripe i drugih kasnih proljetnih gornjih respiratornih virusa činile su se znatno nižim nego inače tijekom tog vremena", izjavio je.

Ipak, svake se godine bilježi porast osoba koje razviju alergije. Jedna je od glavnih teorija da je to posljedica života u čišćem okruženju, što smanjuje broj klica s kojima se naš imunosni sustav mora nositi. Europska akademija za alergiju i kliničku imunologiju opisuje alergiju kao "najčešću kroničnu bolest u Europi", a petina pacijenata s alergijama živi "s teškim, iscrpljujućim oblikom svog stanja".


Reci što misliš!