Lifestyle

#roditeljstvo

Vožnja u automobilu podsjeća bebe na razdoblje provedeno u maternici

Vožnja u automobilu podsjeća bebe na razdoblje provedeno u maternici

Mnogi roditelji poslužili su se isprobanom metodom vožnje novorođenčeta u automobilu i gotovo svaki put je upalila. Zašto je to tako, pitaju se. Po čemu je autosjedalica udobnija od prostranog krevetića?

Mališani ne zaspu slučajno čim pokrenete automobil. Za njih je to udoban prostor kojih ih podsjeća na boravak u maternici. Stručnjakinja za razvoj djece Tracy Cassels pojašnjava da majka dijete nosi devet mjeseci u trbuhu i ono se neprestano ljulja. Vožnja u automobilu podsvjesno ga podsjeća na taj period te se osjeća opušteno i sigurno.

Uz to brujanje motora stvara "bijelu buku" koja pomaže svima opustiti se, ne samo bebama. Naime, bijela buka ili bijeli šumovi su zvukovi poput zvuka ventilatora, slapova, kiše ili perilice rublja. Oni podsjećaju na zvukove iz maternice i korisni su za uspavljivanje tijekom prva tri mjeseca bebinog života. Riječ je o ritmičnom zvuku bez riječi koji djeluje utješno i umirujuće.

Na koncu, autosjedalica je toplo mjesto. Iako starija djeca cijene slobodu kretanja, bebe preferiraju manje prostore u kojima se osjećaju sigurno. Okretanje u autosjedalici ne omogućuje puno vizualne stimulacije. Bebe vjerojatno kroz bočne prozore ne mogu vidjeti ništa drugo osim neba. Parenting Healthy Babies zaključuje da je nedostatak stimulacije ključni faktor zbog kojeg bebe lako zaspu u automobilu.