Lifestyle

gastro štorije

Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?

Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
RTL

Ako niste dugo skuhali pileći paprikaš, prisjetite se recepta i skuhajte ga već za sutrašnji ručak. Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite dodati barem jednu žlicu kiselog vrhnja!

Svima dobro poznati pileći paprikaš još je jedno jelo mađarskih korijena koje redovito kuhamo i rado jedemo, a volimo ga jednako kao i gulaš. Ovisno o ukusima, može biti pikantniji ili nešto blaži, no kako god ga spremili, teško nam se zaustaviti samo na jednom tanjuru.

Ako niste dugo skuhali pileći paprikaš, prisjetite se recepta i skuhajte ga već za sutrašnji ručak.  Poslužite ga uz široke rezance ili valjuške, i ne zaboravite dodati barem jednu žlicu kiselog vrhnja!

Pileći paprikašPileći paprikaš(Foto: Getty Images)

Ne vjerujemo da među vama ima onih koji na spomen pilećeg paprikaša za ručak produže pored kuće. Ako vas ipak ima, sljedeći put predložite malo drugačije pripremljenu piletinu, neka vaš as iz rukava bude recept za pečenu piletinu s narančom i češnjakom.

A za sve ljubitelje gljiva, tu je kremasta piletina s gljivama, uz ovaj ćete recept doživjeti piletinu na sasvim drugačiji način.

 

Sastojci:

1 kg piletine
2 glavice luka
3-4 režnja češnjaka
150 g korijena celera
2 mrkve
1 svježa paprika
250 g sjeckane rajčice (konzervirane ili svježe)
150 ml bijelog vina
2 lovorova lista
2 žličice mljevene slatke paprike
pola žličice mljevene ljute paprike
1 žlica brašna
sol, papar
ulje

Za posluživanje:
kuhani široki rezanci ili valjušci
kiselo vrhnje

Priprema:

1. Cijelo pile izrežite na komade ili koristite već narezane, vama omiljene komade piletine. Nasjeckajte nasitno luk, češnjak, celer i mrkvu. Svježu papriku narežite na kockice.

2. U posudi zagrijte ulje pa dodajte luk, pirjajte ga 5 minuta te potom dodajte i ostalo povrće. Nastavite pirjati dok povrće malo ne omekša.

3. Dodajte meso, kratko ga propirjajte, dodajte brašno, podlijte bijelim vinom. Zatim dodajte mljevenu crvenu papriku, začinite paprom i solju, ubacite lovorov list pa podlijte vodom tako da pokrije sve sastojke u posudi. Nastavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.

4. Dodajte sjeckanu rajčicu, poklopite i kuhajte narednih 30-45 minuta, odnosno dok meso ne bude kuhano.

5. Za prilog skuhajte široke rezance, valjuške, palentu ili slani krumpir pa poslužite u dubokim tanjurima uz dodatak kiselog vrhnja.


Reci što misliš!