Oprez s ostacima božićnog ručka
Znate li koju hranu nikada ne biste smjeli podgrijavati?
Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni, točnije toksični.
Znamo kakvi su Hrvati - jede se iznemoglosti, a onda se nakon toga baca na ostatke - u ovom slučaju radi se o Božiću. Naravno, s ostacima delicija moramo što opreznije jer postoje one koje nije dobro podgrijavati, niti ostavljati za dan poslije. Srećom, ne moramo brinuti o kraljevima božićnih gozbi - puretini i svinjetini koja se treba čuvati u hladnjaku te ih se može jesti i dan ili dva nakon pečenja.
Podgrijavanje hrane općenito nije preporučljivo jer većina namirnica u sebi sadrži spojeve koji kod podgrijavanja postanu štetni, točnije toksični. Namirnice koje trpe podgrijavanje su cjelovite žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrijednostima, sastav im ostaje relativno nepromijenjen kao što je riža, proso, amarant, ječam i zob.
Među onima koje spadaju u rizičnu skupinu jer ponovnom obradom gube nutritivna svojstva i enzime:
Gljive - gljive se zbog svojih proteina lako mijenjaju i postaju štetne, preporučljivo ih je samo blago zagrijati do 70 stupnjeva.
Krumpir - također spada u toksičnu skupinu namirnica koje nakon zagrijavanja gube svoja nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali ohlađen. Naime, kada se ohladi u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.
Meso - zagrijavanjem postaje našem tijelu nepoznato, zbog promjene u sastavu proteina. Kada se proteini dugo zagrijavaju na visokim temperaturama mijenja se njihova struktura i tako promijenjena postaje nepoznata našem organizmu, neprobavljiva pa samim time i toksična. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i one koje se obrađuju na niskim temperaturama poput mesa peradi, kuhane i dimljene ribe (losos, skuša, bakalar), sirove ili blago termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom i jajima. Kod jela s ovim namirnicama pogrijavanje ne bi trebalo biti opcija.
Špinat, celer, cikla i repa - u sebi sadrže nitrate koji pod djelovanjem mikroorganizama i zagrijavanjem prelaze u spojeve nitrita dalje u nitrozamine koji su jako štetni i kancerogeni. Špinat je najrizičniji u ovoj skupini i uvijek ga konzumirajte u strogo svježem obliku.
Ako ostatke hrane ne želite bacati, a znate da se neće pojesti - potrebno ih je samo adekvatno spremiti na hladno, ili u posude za smrzavanje kako bi hrana bila jestiva i nakon nekoliko dana.
Ako se pitate što i sa svim kolačima koje ste pripremili, kolači s kremom čuvaju se najviše 3 dana - u hladnjaku, dok trebate izbjegavati stavljanje suhih kolača u hladnjak, već se radije odlučite za suha i hladna mjesta.
Vezane vijesti
-
Ručak je, ako ste zaposleni, nerijetko vrlo samotna stvar - povučete se u svoj ugao sobe i pojedete ono što ste donijeli ili naručili iz dostave, a nije rijetkost vidjeti ljude da jedu sami u restoranima
-
Između svih obaveza koje imate, dolaskom na svoje radno mjesto, lako je zakoračiti u popodnevne sate, kada se naglo prisjetite da još uvijek niste ništa pojeli.
-
Za ovo jelo trebate: svježe kobasice, malo povrća, ono pivo koje ljubomorno čuvate, jednu tavu i pola sata vremena. Dobar tek i živjeli!
-
Kako odoljeti svoj blagdanskoj hrani i slasticama koje stoje na stolu i mame
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!