Zdrava prehrana
Danas su na meniju tortilje... Donosimo vam tri ideje za ukusni nedjeljni ručak
Mnogima je prva asocijacija kad pomisli na tortilje - mljeveno meso. Bez obzira o kojem se mesu radi, tortilje nude niz načina pripreme, a dodavanjem različitih umaka i povrća, tortilja postaje nepresušan izvor ideja za obrok.
Danas vam predlažemo tri recepta za tortilju s mljevenim mesom: goveđim, pilećim i janjećim. Uživajte!
1. Tortilja s ljutom mljevenom govedinom
SASTOJCI
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1/2 crvenog luka, narezan na kockice
- 1/2 češnja češnjaka, usitnjen
- 1 čajna žličica kima
- 1 čajna žličica crvene paprike
- 1/4 čajne žličice chilija
- 250 g mljevene nemasne govedine
- 200 g pelata (iz konzerve)
- 1 žlica pirea od rajčice, iz tube
- 200 g crvenog graha, iz konzerve
- 4 tortilje
PRIPREMA
- Na srednje dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj toplini, dodajte češnjak i luk i dinstajte par minuta, dok se luk ne omekša, a češnjak postane proziran. Dodajte kim, papriku i chili pa uz miješanje kuhajte minutu.
- Dodajte mljeveno meso i miješajte drvenom kuhačom oko 3 minute, dok meso ne promijeni boju. Dodajte rajčicu, pire od rajčice i grah pa pojačajte toplinu. Pričekajte dok ne zavrije, pa ponovo smanjite na srednju toplinu. miješajte 4-5 minuta, dok se smjesa ne stvrdne.
- Smjesu podijelite na 4 tortilje, zamotajte ih pa po sredini dijagonalno prerežite.
FOTO: Pixabay
2. Tortilja s mljevenom piletinom i sirom
SASTOJCI
- 100 g mljevenih pilećih prsa
- 60 g sira (gauda)
- 50 g brokule, narezana na kockice
- 2 lista salate
- 1/2 žlice senfa
- 1/2 male rajčice, narezane na kockice
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- sol i papar, po želji
- 2 tortilje
PRIPREMA
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte senf i nasjeckanu rajčicu pa pirjajte 2 minute. Dodajte mljevenu piletinu i brokulu pa sol i papar.
- Dinstajte na srednje jakoj temperaturi 2-3 minute. Po potrebi dodajte malo vode pa poklopite i ostavite da se dinsta 4-5 minuta.
- Kad je smjesa gotova, rasporedite je na tortilje, zamotajte ih i po sredini dijagonalno prerežite te servirajte uz omiljeni umak.
3. Tortilja s mljevenom janjetinom
SASTOJCI
- 2 žlice maslinovog ulja
- 400 g mljevene janjetine
- 1 žlica origana
- 3 češnja češnjaka, usitnjen
- 200 ml malomasnog jogurta
- 1 srednje velik krastavac, narezan na tanke ploškice
- 2 mlada luka, narezana na kolutove
- 100 g mozzarelle, narezana na kockice
- 100 g feta sira, narezanog na kockice
- 4 tortilje
PRIPREMA
- Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje pa dodajte mljevenu janjetinu, origano i češnjak. Po želji dodajte sol i papar. Pirjajte uz povremeno miješanje 5-6 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Istovremeno, u srednje velikoj posudi pomiješajte jogurt, na kolutove narezan mladi luk i krastavce.
- Tortilje zagrijte u tavi pa na njih rasporedite mozzarellu i feta sir. Kad se sir lagano otopi, dodajte mješavinu mesa pa tortilju umotajte. Preko tortilje prelijte mješavinu jogurta i luka i krastavaca. Servirajte toplo.
Vezane vijesti
-
Nakon napornog dana smo preumorni za kuhanje pa odlučimo nešto pojesti vani, a GolfSupport.com odlučio je istražiti koja je kuhinja najkaloričnija.
-
Iako je zima i vrijeme u kojem mnogi posežu samo za jako kaloričnom hranom i slasticama, ima nas kojima odgovara i dalje radije posegnuti za nečim lakšim i osvježavajućim.
-
U ljudskom organizmu stalno se događa niz upalnih procesa. Neke od tih upala su pozitivne, a neke negativne.
-
Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!