Lifestyle

Zdrava prehrana

Danas su na meniju tortilje... Donosimo vam tri ideje za ukusni nedjeljni ručak

Danas su na meniju tortilje... Donosimo vam tri ideje za ukusni nedjeljni ručak
Jcstudio / Freepik

Mnogima je prva asocijacija kad pomisli na tortilje - mljeveno meso. Bez obzira o kojem se mesu radi, tortilje nude niz načina pripreme, a dodavanjem različitih umaka i povrća, tortilja postaje nepresušan izvor ideja za obrok.

Danas vam predlažemo tri recepta za tortilju s mljevenim mesom: goveđim, pilećim i janjećim. Uživajte!

1. Tortilja s ljutom mljevenom govedinom

SASTOJCI

  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • 1/2 crvenog luka, narezan na kockice
  • 1/2 češnja češnjaka, usitnjen
  • 1 čajna žličica kima
  • 1 čajna žličica crvene paprike
  • 1/4 čajne žličice chilija
  • 250 g mljevene nemasne govedine
  • 200 g pelata (iz konzerve)
  • 1 žlica pirea od rajčice, iz tube
  • 200 g crvenog graha, iz konzerve
  • 4 tortilje

PRIPREMA

  1. Na srednje dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj toplini, dodajte češnjak i luk i dinstajte par minuta, dok se luk ne omekša, a češnjak postane proziran. Dodajte kim, papriku i chili pa uz miješanje kuhajte minutu.
  2. Dodajte mljeveno meso i miješajte drvenom kuhačom oko 3 minute, dok meso ne promijeni boju. Dodajte rajčicu, pire od rajčice i grah pa pojačajte toplinu. Pričekajte dok ne zavrije, pa ponovo smanjite na srednju toplinu. miješajte 4-5 minuta, dok se smjesa ne stvrdne.
  3. Smjesu podijelite na 4 tortilje, zamotajte ih pa po sredini dijagonalno prerežite.

FOTO: Pixabay

2. Tortilja s mljevenom piletinom i sirom

SASTOJCI

  • 100 g mljevenih pilećih prsa
  • 60 g sira (gauda)
  • 50 g brokule, narezana na kockice
  • 2 lista salate
  • 1/2 žlice senfa
  • 1/2 male rajčice, narezane na kockice
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja
  • sol i papar, po želji
  • 2 tortilje

PRIPREMA

  1. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte senf i nasjeckanu rajčicu pa pirjajte 2 minute. Dodajte mljevenu piletinu i brokulu pa sol i papar.
  2. Dinstajte na srednje jakoj temperaturi 2-3 minute. Po potrebi dodajte malo vode pa poklopite i ostavite da se dinsta 4-5 minuta.
  3. Kad je smjesa gotova, rasporedite je na tortilje, zamotajte ih i po sredini dijagonalno prerežite te servirajte uz omiljeni umak.

3. Tortilja s mljevenom janjetinom

SASTOJCI

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 400 g mljevene janjetine
  • 1 žlica origana
  • 3 češnja češnjaka, usitnjen
  • 200 ml malomasnog jogurta
  • 1 srednje velik krastavac, narezan na tanke ploškice
  • 2 mlada luka, narezana na kolutove
  • 100 g mozzarelle, narezana na kockice
  • 100 g feta sira, narezanog na kockice
  • 4 tortilje

PRIPREMA

  1. Na zagrijanu tavu stavite maslinovo ulje pa dodajte mljevenu janjetinu, origano i češnjak. Po želji dodajte sol i papar. Pirjajte uz povremeno miješanje 5-6 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Istovremeno, u srednje velikoj posudi pomiješajte jogurt, na kolutove narezan mladi luk i krastavce.
  2. Tortilje zagrijte u tavi pa na njih rasporedite mozzarellu i feta sir. Kad se sir lagano otopi, dodajte mješavinu mesa pa tortilju umotajte. Preko tortilje prelijte mješavinu jogurta i luka i krastavaca. Servirajte toplo.