Za bolji vid opskrbite se ovim vitaminima
Gubitak vida može biti neizbježan kako starite, no s odabranom dijetom možete očuvati zdravlje očiju dulje nego što mislite. Dobri vitamini za oči nalaze se i u mrkvi i zelenom lisnatom povrću!
Sadrže antioksidanse i C, E, A vitamine, cink, karotenoide kao što su lutein i zeaksantin. Oni štite makulu, leće i rožnicu te istodobno smanjuju štetu slobodnih radikala, kao i upale koje razaraju tkivo unutar oka.
Kako starimo, oči postaju podložnije oštećenjima koja su uzrokovana nezdravim načinom života i preaktivnim imunološkim sustavom, što rezultira time da tijelo postane preplavljeno zaštitnim stanicama i hormonima koji oštećuju dijelove oka.
Mnoga istraživanja su pokazala kako je loša prehrana povezana s visokim faktorom rizika od makularne degeneracije. Konzumacija mnogo vitamina C, E, beta-karotena i cinka smanjuje rizik, što ih čini izvrsnim prirodnim tretmanima za makularnu degeneracuju i kataraktu.
Procijenjeno je da do polovice odraslih pati od neke vrste katarakte do dobi od 75 godina.
Hrana koja pomaže protiv upala, kao i ona bogata antioksidansima ima pozitivan i preventivan efekt protiv poremećaja vezanih uz oči, a osim makularne degeneracije i katarakte imaju pozitivan utjecaj i na ostale poremećaje, uključujući glaukom, oštećenje vidnog živca, gubitak jačine oka i djelomičan gubitak vida.
Dijabetička retinopatija je ozbiljno stanje koje se može svladati zdravom prehranom, te je se trenutno smatra vodećim uzrokom sljepoće među ljudima radne dobi.
Mnogi vitamini za oči učinkovito smanjuju stupanj šećera u krvi te hormonalne promjene, te apsorbiraju UV zračenje te ostale zrake koje oštećuju naše oči, kao što je plavo svjetlo koje se emitira s tehničkih uređaja poput telefona, laptopa ili tableta.
Smanjenjem upala i količine plavog ili UV zračenja koje ulazi u oči, antioksidansi pomažu očuvati zdrave stanice i spriječiti pojavu bolesti za koje većina ne postoji lijek. Koji su stoga najbolji vitamini za oči te kako utječu na naše zdravlje?
Vitamini za oči – naših TOP 7
✔ Lutein
Antioksidans koji je dobio nadimak „očni vitamin“ – lutein štiti oči i kožu. Ovaj protuupalni, karotenoid fitonutrijent nalazi se u hrani poput zelenog povrća, žumanjka jajeta, citrusnog voća. Tijekom konzumacije, transportira se tijelom, posebice dijelovima oka kao što su makula i leće.
✔ Zeaksantin
Postoji više od 600 vrsta karotenoida u prirodi, no samo oko 20 njih dopiru do naših očiju. Lutein i zeaksantin su najvažniji vitamini za oči, jer dolaze u najvećim količinama u očnu delikatnu makulu.
Kao i lutein, zeaksantin pomaže zaštititi očno tkivo, leće i makulu, što poboljšava vid i sprječava blještanje, osjetljivost na svjetlost te bolesti poput katarakte.
✔ Vitamin C
Antioksidans vitamin C ne samo da se bori protiv prehlade – on također pomaže zaštititi vaš vid boreći se sa slobodnim radikalima te pomažući u apsorpciji minerala i nutrijenata općenito.
Studije pokazuju kako mnogim ljudima nedostaje ovog važnog vitamina koji pomaže regenerirati oštećeno tkivo, smanjuje upale, sprječava stanične mutacije i mnogo više. Jedna od dugotrajnih studija u kojoj je sudjelovalo 3 000 odraslih u dobi od 43-86 godina katarakta je bila manje prisutna u 60% slučajeva kod ljudi koji su izjavili kako koriste multivitamine s vitaminom E ili C.
✔ Vitamin E
Vitamin E, vitamin A i vitamin C rade zajedno kako bi održali stanice i tkivo snažnima te ga zaštitili od efekata upale. Ovi antioksidansi smanjuju mogućnost dobivanja makularne degeneracije povezane s dobi.
Korištenje mnogo vitamina E i vitamina A zajedno pokazalo se kao korisno za ubrzavanje zacjeljivanja i poboljšanje vida kod ljudi podvrgnutih laserskom operacijom oka.
Određene studije prikazuju kako ljudi imaju oko 25% manji rizik od razvijanja naprednog stupnja makularne degeneracije tijekom konzumacije najmanje 400 internacionalnih jedinica vitamina E dnevno, posebice kombiniranog s vitaminom A (beta-karoten), vitaminom C i cinkom.
Studija iz 2008. koja je uključivala 35 000 odraslih pokazala je kako su oni s najvišim razinama luteina i vitamina E imali značajno manji relativni rizik od katarakte od onih s manjim razinama.
✔ Cink
Studije su pokazale kako cink u kombinaciji s ostalim vitaminima pomaže zaštititi mrežnicu te smanjiti rizik od makularne degeneracije. Cink je jedan od najvažnijih nutrijenata, jer pomaže apsorpciju (uključen je u preko 100 metaboličkih procesa) te se bori protiv upala i oštećenja stanica.
Cink je koristan tkivu unutar oka, jer igra važnu ulogu u ispravnom dijeljenju stanica te rastu stanica, osiguravajući zdravu cirkulaciju te balansirajući hormone koje sprječavaju autoimune reakcije.
Ljudsko tijelo ne sintetizira cink koji mu je potreban, stoga ga dobivamo iz ribe, mesa i orašastih plodova.
✔ Vitamin A (beta karoten)
Kako bismo spriječili sindrom suhog oka te noćno sljepilo, moramo konzumirati dovoljnu količinu vitamina A. Vitamin A je antioksidans te se pokazalo kako prevenira gubitak vida uzrokovanog degenerativnim stanjima poput katarakte ili makularne degeneracije.
Studije također pokazuju kako vitamin A zajedno s ostalim antioksidansima pomaže usporiti progresiju neuropatije (oštećenje živca) – uključujući i dijabetičku neuropatiju.
✔ Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline imaju neizmjeran doprinos za mnoga zdravstvena stanja zbog svog protuupalnog djelovanja, kao i zbog toga što usporavaju efekte starenja.
Ljudi kojima nedostaje omega-3 kiselina uključuju one koji konzumiraju velike količine procesirane hrane, biljna ulja te one na veganskoj ili vegetarijanskoj dijeti koja ne uključuje ribu.
Omega-3 kiseline su moćne u zaštiti tkiva – toliko da se koriste kod ljudi s kroničnim oštećenjima tkiva poput onih s artritisom i bolesti srca.
Omega-3 stabilizira količinu šećera u krvi, što smanjuje upalne procese, pomaže u borbi s oštećenjima oka uzrokovanih dijabetesom, poboljšava cirkulaciju te pomaže zaustaviti mutaciju stanica.
Najbolja hrana za zdravlje očiju
Pitate se koji je ključ u dobivanju vitamina potrebnih kako biste očuvali zdravlje očiju u starijim danima? Najvažnije – jedite pravu hranu te pokušavajte jesti sirovu, nekuhanu hranu.
Sačuvajte antioksidanse u hrani sjeckajući je i kuhajući je što je manje moguće od vremena obroka te kuhajte hranu na malim temperaturama kako biste spriječili da se unište dragocjeni fitonutrijenti.
Konzumirajte što više niže nabrojane hrane kuhanjem na pari ili sirove u slučaju voća i povrća. Također probajte kupovati organsku i svježu hranu kako biste dobili što više nutrijenata te izbjegli pesticide.
Vitamini za oči – gdje ih možete pronaći?
✔ Mrkva i mrkvin sok
✔ Lisnato zeleno povrće (zeljasto povrće, kelj, kupus,
špinat)
✔ Brokula, karfiol
✔ Citrusno voće (naranče, grejp, limun, limeta)
✔ Slatki krumpir
✔ Grah
✔ Jaja (uključujući žumanjak)
✔ Papaja, mango, kivi, lubenica,
✔ Kukuruz
✔ Crvene paprike
✔ Grašak
✔ Orašasti plodovi i sjemenke ( suncokretove sjemenke,
sezam, lješnjak, badem)
✔ Morski plodovi, hrana bogata omega-3 i cinkom (losos,
skuša, haringa, sardina, tuna), te meso biljojeda, jaja iz
slobodnog uzgoja, perad uzgojena na pašnjacima
Izdvojeno
-
Hrvatski košarkaški reprezentativac Mario Hezonja, kojeg je u srijedu Euroliga kaznila s 8.000 eura zbog "nepoštivanja sudaca", odgovorio je da je ta organizacija hrabra kada treba kažnjavati, a da istovremeno odbija rješavati ozbiljne probleme u europskoj košarci.
-
Kakvo nas vrijeme očekuje danas i sutra u Dalmaciji?
-
Plesni odjel Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar poziva vas na predstavu Na krilima baštine, koja će se održati 12. prosinca 2024. godine u 19 sati na pozornici HNK Zadar.
-
U župnoj dvorani župe sv. Anselma u Ninu predstavljena je monografija „Ecclesia Nonensis - O prošlosti Ninske biskupije“ urednika izv. prof. dr. sc. Zdenka Dundovića, u izdanju Sveučilišta u Zadru.
Reci što misliš!