Lifestyle

Od straha do depresije i tjeskobe

Evo kako nam emocije mogu uništiti zdravlje

Evo kako nam emocije mogu uništiti zdravlje
Luis Galvez/Unsplash

Kada nismo u stanju osloboditi negativne osjećaje, to se može manifestirati fizičkim problemima.

Naše tijelo nam uvijek nešto govori i otkriva, a ponekad naše fizičko stanje može biti povezano i s našim emocijama. Kada nismo u stanju osloboditi negativne osjećaje, to se može manifestirati fizičkim problemima. Donosimo zato neke psihološke razloge za pojedina zdravstvena stanja, ali i kako to izbjeći.

Strah može izazvati alergije i dermatitis

Pojedini istraživači kažu da se neka uobičajena alergijska stanja mogu povezati s mentalnim zdravljem. Ekcem, visoka temperatura i astma, kažu istraživači, mogu biti uzrokovane psihičkim poteškoćama. Možda ste godinama patili od alergija, ali alergen je još uvijek nepoznat. Unutarnji strahovi mogu potaknuti ovo stanje.

Simptomi astme i dermatitis mogu se poboljšati ili izliječiti smanjenjem psihosocijalnih čimbenika.

Opsesija može izazvati probleme s težinom

Problemi s težinom mogu biti uzrokovani i potaknuti opsesijom ili preokupacijom manje ili umišljene mane. Možda ste previše zabrinuti zbog bora, malih grudi ili drugih dijelova tijela. Briga o tijelu je vrlo važna i, naravno, moramo se pobrinuti za njega, ali fanatizam može dovesti do neželjenih ili opasnih rezultata.

Strahovi i opsesije mogu uzrokovati simptome mnogih različitih bolesti u isto vrijeme

Možda se brinete da imate ozbiljnu bolest, iako nema razloga za to. A onda, nakon što ste previše razmišljali o tome, stvarno počnete osjećati simptome. Opsesija ili fiksacija, kažu stručnjaci, mogu uzrokovati ovo.

Emocionalni sukobi i stres mogu izazvati probavne smetnje

Naš želudac je kontroliran složenim sustavom. Životni stres može modulirati impulse i izazvati neželjene reakcije unutar njega. Emocije koje uporno držimo u sebi također mogu dovesti do probavnih problema.

Samokritika i strahovi mogu uzrokovati glavobolje i migrene

Samokritika, nisko samopoštovanje i unutarnji strahovi razlozi su zbog kojih možete biti zabrinuti i pod stresom cijelo vrijeme.

Možete se osjećati poniženo, nekako podcijenjeno, i da morate raditi više i teže kako biste oprostili sebi u nekim trenucima. U vašoj glavi ima previše informacija! Ponekad očekujemo previše od sebe i to može uzrokovati druge fizičke probleme.

Depresija i anksioznost mogu izazvati srčane bolesti

Ponavljajuća depresija i anksioznost povezani su sa značajno povećanim rizikom od koronarne bolesti srca.

Možete se osjećati tjeskobno i nervozno sve više i više svaki dan i osjećati da vaše srce počinje tako brzo lupati To, kažu stručnjaci, može izazvati srčane probleme.

Što učiniti

Dok ste posjetiti liječnika za fizičke simptome, također je važno posjetiti psihologa kako biste pronašli uzrok problema.

Meditacija i mindfulness dobro je rješenje za smanjenje stresa. Stručnjaci kažu da nam mindfulness pomaže da naučimo kako preusmjeriti našu pažnju. Važno je ne osuđivati ​​sebe i druge ljude i ponekad isključiti um. Prema ispitivanju Nacionalnog instituta zdravlja provedenog 2012., meditacija je treći najkorišteniji oblik terapije tijela i uma (uz jogu i osteopatiju).

Svakodnevno meditiranje od samo pet minuta, može povratiti osjećaj mira i spokoja. Studija iz 2015. provedena na studentima medicine, ustanovila je da su sudionici osjetili značajno smanjenje stresa i tjeskobe nakon što su vježbali usredotočenost i slične tehnike opuštanja.

Meditaciju možete prakticirati bilo gdje i u bilo koje doba, sami u privatnosti vlastitog doma ili u društvu drugih. Kao što je slučaj s mnogim stvarima u životu, početi je najteži korak. Konzultacije sa školovanim trenerom može biti dobar start. Kad se radi o bolestima srce, puno je stvari koje samo možete učiniti i zbog kojih ćete se osjećati bolje, kako fizički tako i emocionalno.


Reci što misliš!