Bakina kuhinja u novom ruhu
Recept za ukusne buhtle u zdravom izdanju
Tko kaže da slatko ne može biti i zdravo, pogotovo stari klasici na koje smo navikli da neodoljivim mirisom ispunjavaju bakinu ili maminu kuhinju?
Kod buhtlica najviše volimo njihovu mekoću i posebne arome koje u jednostavnoj kombinaciji sastojaka stvaraju nezaboravno iskustvo tjerajući nas na još i još. Bilo da ih voliš s pekmezom ili čokoladom, uvijek ćeš uživati u primamljivoj teksturi tijesta, mekanog iznutra, a zapečenog na vrhu i dnu.
Da bi se to postiglo, potrebno je da se tijesto uspješno digne i da nam tijekom pečenja ne presuše, kako bi svaki zagriz bio ispunjen mekanim tijestom i sočnim punjenjem.
Sve je to moguće postići i u njihovoj integralnoj verziji, koju možeš pripremiti bez straha - i kod pripreme i kod unosa kalorija.
SASTOJCI
500 g integralnog pšeničnog brašna
1 svježi ili pakiranje suhog kvasca
100 ml toplog mlijeka
100 ml tople vode (ne vruće!)
žličica soli
60 g nerafiniranog smeđeg šećera (muscovado, demerara...)
1 jaje
naribana korica jednog limuna
pekmez ili čokoladni namaz bez šećera
kokosovo ulje za premazati posudu za pečenje
PRIPREMA
1. Svježi ili suhi kvasac razmuti sa 100 ml mlijeka, žlicom
brašna i žlicom šećera u zdjeli u kojoj ćeš kasnije zamijesiti
tijesto. Iako se ne mora dizati, suhom se kvascu ovako povećava
učinkovitost što je vrlo bitno za buhtle. Pokrij zdjelu krpom i
pusti da se diže desetak minuta.
2. Dignutom kvascu dodaj jaje, šećer i dobro umuti. Zatim lagano
dodaj brašno, vodu i limunovu koricu. Zamijesi tijesto -
eventualno dodaj malo brašna ili vode dok ne postane
elastično.
3. Oblikuj ga u kuglu, pokrij zdjelu krpom i ostavi da se diže na
toplom, 45 minuta do sat vremena.
4. Kad se smjesa udvostručila, premijesi tijesto i razvaljaj ga
na debljinu malo manju od 1 cm.
5. Izreži kvadrate od smjese, u svaki stavi malo pekmeza ili
čokoladnog namaza bez šećera pa skupi krajeve pazeći da ti
punjenje ne iscuri i oblikuj ih u loptice. Ne moraju biti sasvim
jednake, ispeći će se bez obzira.
6. Kako ih oblikuješ, tako ih redom slaži u posudu za pečenje
koju si prethodno namastila - ja sam koristila kokosovo ulje, a
može poslužiti i maslac.
7. Pokrij posudu za pečenje krpom i ostavi da se sirove buhtle
dižu još 30 minuta.
8. Nakon toga ih ubaci u pećnicu na 160°C. Pećnicu ne treba
zagrijavati prethodno, već od onog trenutka kada u nju staviš
buhtle.
9. Neka se peku 30 minuta, a provjeri za svaki slučaj čačkalicom
ili oštrim nožem je li tijesto gotovo. Moj savjet je da ne
otvaraš pećnicu za vrijeme pečenja kako ne bi splasnule.
10. Ostavi da se ohlade pod čistom krpom ili komadom papira za
pečenje.
11. Posluži ih uz šećer u prahu ili u mlincu usitni malo smeđeg
šećera za posuti po buhtlama, ako želiš do kraja zdravu verziju.
U slast!
Vezane vijesti
-
Odličan je za ljubitelje gin-tonika, a lako se priprema kod kuće.
-
Ovo je doručak za one koji su ujutro uvijek u gužvi, nevezano uz to rade li od doma ili putuju na posao...
-
Uz pile ispecite krumpire ili skuhajte mlince.
-
Nema problema - savršen čokoladni božićni kolač sprema se vrlo jednostavno i brzo, pa isprobajte ovaj recept.
Izdvojeno
-
Vjerojatno ste čuli da nije dobro za probavni sustav, no je li stvarno tako? Dobra vijest je da pijenje kave na prazan želudac nije nužno loše za vas, a vaš se želudac obično može prilagoditi i zaštititi.
-
Utakmica 17. kola HNL-a između nogometaša Istre 1961 i Šibenika je bila protkana brojnim prilikama i preokretima, a na kraju je završila bez pobjednika 3-3 (1-2).
-
U trećem i posljednjem tekstu u seriji o sigurnim i pravednim granicama planetarnih resursa bavimo se putokazima ostvarivanja ovih progresivnih društvenih i ekoloških ciljeva.
-
Iako smo skloni gastritisom nazvati svaku bol u gornjem dijelu želuca, riječ je o posebnom stanju čija se dijagnoza potvrđuje histološkim pregledom tkiva.
Reci što misliš!