Lifestyle

#beauty

Sedam namirnica koje će smanjiti ožiljke od akni

Sedam namirnica koje će smanjiti ožiljke od akni
Designed by Benzoix

Mjesta gdje se najčešće pojavljuju su čelo, obrazi, nos, brada te područje ispred uha.

Probijanje akni oštećuje kožu i tkivo ispod nje. Tijelo pokušava popraviti tu štetu i stvara kolagen. Ako se proizvodi premalo ili previše kolagena, pojavljuje se ožiljak. Kozmetička industrija pronašla je mnogo načina za borbu protiv ožiljaka od akni, ali najlakši i najprirodniji način je priuštiti si ukusnu i zdravu hranu.

Akne su jedna od najčešćih dermatoza koje zahvaćaju oba spola, a javljaju se u raznim oblicima uglavnom u razdoblju puberteta. U prosjeku se prvi puta javljaju između 13. i 15. godine i obično se povlače nakon 20. godine života, iako u nekim slučajevima mogu potrajati i do 30. godine. Mjesta gdje se najčešće pojavljuju su čelo, obrazi, nos, brada te područje ispred uha.

Portal Bright Side savjetuje kako hranjivom i uravnoteženom prehranom do blistave kože. Hrana koja bi se trebala naći na popisu za kupnju koja će pomoći smanjiti ožiljke od akni:

1. Bundeva

Bundeva je izvrstan izvor niacina, folata, vitamina A i B te cinka. Niacin i folati povećavaju cirkulaciju krvi, poboljšavaju obnavljanje stanica i korisni su u liječenju akni. Sjemenke bundeve sadrže cink koji pomaže u kontroli razine hormona i stvaranju ulja te pomaže u zacjeljivanju kože. Vitamin A pomaže smanjiti ožiljke od akni.

2. Kelj

Kelj je bogat vitaminima C i K i dobar je izvor bakra i željeza. Vitamini, minerali i antioksidanti u kelju smanjuju hiperpigmentaciju i pomažu ujednačiti tonus kože. Vitamin K djeluje na smanjenje tamnih mrlja na koži. Željezo ubrzava zacjeljivanje rana ili ožiljaka, uključujući ožiljke od akni i mrlje.
 
3. Limun

Limunov sok zateže opuštenu kožu i bori se protiv mrlja. Kora limuna sadrži flavonoide koji imaju zaštitne i antikancerogene učinke na vašu kožu. Limun sadrži još bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Započinjanje dana pijenjem čaše tople vode s limunovim sokom ili korištenjem kao preljev za salatu može vam pomoći da postignete zdravu i blistavu kožu.

4. Batat

Batat sadrži retinol i beta-karoten. Vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A koji djeluje kao kožna barijera protiv promjene boje, upala i začepljenih pora, često uzrokovanih slobodnim radikalima. Retinol je ključni sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda jer se bori protiv hiperpigmentacija, akni, tankih bora i ožiljaka. Umjesto da kupujete skupe kreme, možete uživati ​​u izvornom obliku retinola dodavanjem batata u obroke.

5. Papaja

Probavni enzim papain, prisutan je u velikim količinama u papaji, a potiče prirodni proces probave. Papain pomaže i u pilingu mrtvih stanica kože, odčepljenju pora i izravnavanju ožiljaka od akni. Također održava kožu hidratiziranom.

6. Cvjetača

Cvjetača je sjajan izvor vitamina C i snažne aminokiseline zvane histidin. Tu su i vitamini A, E, K te vitamini B skupine. Histidin štiti kožu od štetnih UV zraka koje mogu pogoršati postojeće tamne mrlje. Vitamin C bori se protiv štete koju uzrokuju slobodni radikali, pomaže tijelu da apsorbira željezo i zacjeljuje rane i ožiljke.

7. Kvinoja

Kvinoja je jedna od rijetkih biljnih namirnica koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a bogata je i vitaminom B3, poznat i kao niacinamid. Pomaže smiriti kožu koja je nadražena i upaljena zbog akni, rozaceje, pa čak i ekcema. Ekdisteroidi, element u tragovima pronađen u kvinoji, pomažu u uklanjanju ožiljaka koji su se pojavili zbog akni. Popravlja kožu i minimalizira iritaciju. Kvinoja je osobito bogata lizinom koji sudjeluje u procesima rasta i zacjeljivanja tkiva.


Reci što misliš!