Lifestyle

ah ti muškarci...

Jeste li čuli za "toksičnu muževnost"?

Jeste li čuli za

Stručnjakinja za spolne odnose i veze, Nadia Bokody iz Sydneyja, progovorila je o toksičnoj muževnosti koja, kako ona tvrdi, proizlazi iz loših higijenskih navika muškaraca.

U tekstu za news.com.au osvrnula se na anketu iz 2018. godine koja je pokazala da 84 posto muškaraca smatra pranje ruku nakon korištenja WC-a "veoma važnim", naspram 91 posto žena. U isto vrijeme Nadia kaže da se mnoštvo žena na Redditu žali na higijenske navike svojih partnera nakon obavljanja velike nužde.

"Možda skroz krivo shvaćamo toksičnu muževnost. Možda ta toksičnost zapravo potječe od neopranih muških tijela? Ali ozbiljno, muška higijena i beznadno niski standard koji smo za njih postavili, još je jedan način poticanja dvostrukih rodnih standarda koji dominiraju u heteroseksualnim vezama", piše Nadia i dodaje da se žene ponašaju sasvim drugačije, pogotovo prije seksa.

"Žene se podvrgavaju depilacijama i brinu se da njihove vagine izgledaju i mirišu svježe prije seksa", piše ona. "No, zabrinjavajuće je to da su sve žene s kojima sam pričala dok sam radila na ovoj priči barem jednom doživjele da partner degradira izgled ili miris njihove vagine, unatoč tome što sve one održavaju higijenu na razini koja bi posramila većinu muškaraca koje znam", dodala je.

"Ono što najviše šokira u ispovijestima žena na Redditu o užasnim higijenskim navikama njihovih partnera je to što one sve pritom imaju stav kao da bi se one trebale ispričati", objašnjava i dodaje da je takav slučaj s većinom parova koji joj dolaze na terapiju s bilo kojim seksualnim problemom - uvijek su svi skloniji tome da krive ženu.

Navela je i podatak iz studije objavljene u BMC Women's Health da 53 posto žena koristi neku vrstu higijenskih proizvoda za genitalno područje iako oni povećavaju rizik od bakterijske vaginoze, dok u dokumentu NHS-a osmišljenom za edukaciju muškaraca o pravilnoj higijeni spolnih organa, savjetnik za seksualno zdravlje Patrick French piše: "Zaista je iznenađujuće koliko muškaraca ne čisti ispod kožice. Ne samo da redovito razvijaju komplikacije zbog loše higijene, nego i njihovim partnerima to jako smeta."

"Ukratko, dok se žene doslovno čiste do toga da bi mogle oboljeti, muškarci ne brišu svoje stražnjice i ne peru penise", zaključila je Nadia te dodala da muškarci to moraju promijeniti u svom ponašanju.

"Žene moraju prestati dopuštati svojim partnerima da se izvuku, moraju se prestati ispričavati za stvari koje nisu njihova krivnja i prestati se otvarati Redditu umjesto dotičnom muškarcu", dodala je.


Reci što misliš!