Lifestyle

njega

Pet mitova o kosi u koje morate prestati vjerovati

Pet mitova o kosi u koje morate prestati vjerovati
Pexels

Donosimo vam 5 najčešćih mitova o kosi koji nemaju veze s istinom i zbog kojih vaša kosa ne može biti zdrava i lijepa.

MIT 1: Prođite četkom kroz kosu 100 puta dnevno za zdraviji izgled

Na ovaj način samo ćete izgubiti još više kose u jednom danu. Normalno je da vam tijekom dana ispadne oko 100 dlaka, dok ćete pretjeranim četkanjem povući i dlake koje još nisu trebale ispasti. Koristite četku samo u svrhe stiliziranja i češljajte se nježno, bez grebanja vlasišta, piše Insider. 

MIT 2: Kosu je bolje sušiti na zraku nego sušilom

Ovo je savjet koji ste sigurno čuli često, no istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Annals of Dermatology pokazalo je da sušenje kose na zraku može također imati negativan utjecaj na vlasi. Feniranjem se oštećuje vanjski sloj dlake, no ako je kosa vlažna dulje od sat vremena, to može oštetiti vlasi iznutra. Kosu bi, stoga, najbolje bilo pustiti da se suši na zraku dok ne bude oko 75 posto suha te je zatim do kraja osušiti sušilom i po mogućnosti smanjiti toplinu, piše Pure Wow.

MIT 3: Ako šišate kosu svakih 6 tjedana, rast će brže

Kosa raste iz vlasišta pa samim tim učestalost šišanja nema veze s brzinom njena rasta. No razlog zbog kojeg ste ovaj savjet čuli toliko puta jest to što redovito šišanje kose uklanja ispucale vrhove - najveće neprijatelje onoga tko pokušava pustiti kosu. Ako redovito njegujete kosu regeneratorom, maskom, uljem i drugim kozmetički preparatima, bit će dovoljno skratiti vrhove svakih 8 do 12 tjedana, o čemu će vas najbolje znati posavjetovati vaš frizer.

MIT 4: Ako često vežete kosu, više će vam ispadati

Ovo je djelomično točno. Niski rep i opuštena punđa neće naštetiti vašim vlasima, no ako često stežete kosu (od čega vas i tijekom dana može boljeti vlasište), dogodit će se isto kao i s pretjeranim češljanjem - povući ćete i vlasi koje još nisu trebale ispasti, a tako riskirate i oštećenje folikula dlake, što može dovesti do trajnog gubitka kose na dijelovima glave, otkriva studija iz časopisa Annals of Dermatology.

MIT 5: Kosa će biti najljepša ako isperete šampon hladnom vodom

Ovaj mit temelji se na tome da će se hladnom vodom najbolje ukloniti mrtve stanice s površine vlasi te će kosa nakon toga biti glatka i sjajna. No vlasi sadrže i žive stanice na koje hladna (ali ni topla) voda nema nikakav utjecaj, piše Pure Wow. Želite li da vam kosa izgleda zdravo i glatko, radije uložite u kvalitetan regenerator.


Reci što misliš!