Lifestyle

dobro je znati

Koliko šampon uklanja bakterije i viruse?

Koliko šampon uklanja bakterije i viruse?
Shutterstock

Temeljito pranje ruku može spriječiti da se zarazimo infekcijama uzorkovanih bakterijama ili virusima koje biste mogli pokupiti na brojnim površinama, poput rukohvata ili gumba u dizalima.

No, što je s bakterijama i virusima koji bi mogli biti prisutni u našoj kosi ili na vlasištu?

Šampon se može umasirati na isti način kao i sapun za ruke, ali njegova svrha nije uklanjanje i ubijanje mikroba. Umjesto toga, on čisti vlasište i kosu, uklanja prljavštine i višak ulja. Ipak, prema stručnjacima, šampon se pokazao prilično učinkovitim i u uklanjanju mikroorganizama.

"Prvo, postupak pranja i ispiranja razrjeđuje i ispire mikrobe s vaše kose", kaže Stanley Maloy, doktor znanosti, suradnik potpredsjednika za istraživanje i inovacije na Državnom sveučilištu San Diego. 

"Drugo, mnogi šamponi sadrže deterdžente za uklanjanje prirodnih ulja s kose, a neki od tih deterdženata imaju sposobnost otapanja membrana na određenim bakterijama i virusima te ih stoga inaktiviraju", dodatno je objasnio Maloy.

Također, on napominje da šamponi sadrže nježnije deterdžente u usporedbi sa sapunima za ruke. Zbog toga šampon ne isušuje previše vlasište i kosu. Iako zbog toga šampon može biti manje učinkovit u ubijanju patogena, on je i dalje vrlo učinkovit u njihovom ispiranju.

Kako sačuvati kosu od patogena?

Važno je znati da vaša kosa i vlasište nisu idealno mjesto za viruse i bakterije. Zapravo, stručnjaci kažu da prirodna ulja u kosi mogu djelovati kao prepreka za razvoj infekcije. Također, kosa je porozna, a općenito virusi se ne zadržavaju toliko dugo na poroznim površinama kao na neporoznim, navodi Insider.

Kako biste se dodatno zaštitili, možete razmotriti opciju češćeg pranja kose ako ste bili u blizini nekoga tko je bolestan ili za vrijeme sezone gripe. Osim toga, izbjegavajte dijeljenje bilo kakvih proizvoda za kosu kako biste spriječili prijenos mikroba te redovito dezinficirajte četke za kosu.

Sve u svemu, ne morate previše brinuti o prijenosu virusa i bakterija putem kose i vlasišta jer su šanse za to izrazito male. Važnije je staviti naglasak na dobru higijenu ruku.


Reci što misliš!