
Kada kažemo vitamin B mislimo na grupu vitamina koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma. Čuvaju zdravlje stanica i daju organizmu energiju.
Simptomi manjka vitamina B ovise o tome koji vam B vitamin
nedostaje. Neke se namirnice pune svih vitamina B, a neke samo
određenog. Uravnotežena prehrana vam može pomoći da unosite
potrebne količine.
Tko je u rizičnoj skupini?
Starije osobe i trudnice trebaju više vitamina B i u rizičnoj su
skupini. Određena stanja poput celijakije, HIV-a, pretjerivanje u
alkoholu mogu spriječiti apsorpciju ovog vitamina.
Pogledajmo koji su simptomi manjak ovog vitamina po grupama, gdje
ga možete pronaći i zašto je svaki od njih važan za zdravlje.
VITAMIN B12
Ovo mogu biti simptomi nedostatka B12 vitamina:
Umor
Slabost
Zatvor
Gubitak apetita
Gubitak kilograma
Trnci u rukama i nogama
Problemi s ravnotežom
Loše pamćenje
Bol u grlu
VITAMIN B6
Ovo mogu biti simptomi nedostatka vitamin B6 u organizmu:
Anemija
Osip koji svrbi
Depresija
Zbunjenost
Mučnina
Česte infekcije
Dermatitis
VITAMIN B1 I B2
Zato što se nalazi u mnogim namirnicama poput mlijeka i žitarica,
ne događa se često da organizmu nedostaje ovih vitamina. Do
problema može doći kod osoba koje konzumiraju puno alkohola, a
simptomi koji se javljaju mogu biti u obliku ranica na kutovima
usana ili zbunjenosti.
VITAMIN B3
Simptomi nedostatka ovog vitamina mogu uključivati ove simptome:
Manjak niacina može uzrokovati probavne tegobe, a ako je u
pitanju ozbiljnije stanje onda i zbunjenost. Ako se radi o
ozbiljnom nedostatku vitamina B3 u orgazmu, simptomi mogu biti:
Suha koža koja na suncu postaje crvena ili smeđa
Žarko crveni jezik
Povraćanje
Umor
Agresija
Halucinacije
VITAMIN B9
Iako je nedostatak ovog vitamina rijedak, može se dogoditi, a
simptomi obično uključuju:
Anemija
Umor
Problemi s koncentracijom
Nervoza
Glavobolja
Preskakanje srca
Kratak dah
Rane u ustima
Promjene na koži i kosi
Za koje je funkcije odgovoran koji vitamin B?
Vitamin B1 – tiamin – ključan je za preradu
ugljikohidrata, masti i proteina u organizmu te za rad
srčanožilnog i živčanog sustava. Izvori: iznutrice (jetra), jaja,
meso, cjelovite žitarice, pšenične klice, zeleno lisnato povrće,
orasi, grašak, grah, kikiriki.
Vitamin B2 – riboflavin – također je nužan za stvaranje
energije iz ugljikohidrata, masti i proteina te za disanje, vid i
rast. Najviše ga ima u mliječnim proizvodima, jajima i mesu, a
dobri su izvori i zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i
orašasti plodovi.
Vitamin B3 – niacin – iznimno je važan za dobivanje
energije iz glukoze, proizvodnju hormona te rad živčanog,
krvožilnog i probavnog sustava. Izvori: kvasac, mliječni
proizvodi, jaja, meso peradi, riba, mahunarke, orašasti plodovi,
piše orndinacija.hr.
Vitamin B5 – pantotenska kiselina – izravno je
uključena u proizvodnju energije, a bitna je i za raspoloženje te
uravnoteženu razinu kolesterola u krvi. Nalazi se u kvascu,
jetri, ribi, mesu, jajima, cjelovitim žitaricama, povrću, voću.
Vitamin B6 – piridoksin – iznimno je važan za imunitet,
stvaranje krvnih stanica i hormona te za rad mozga i “biološki
sat”. Izvori: iznutrice (osobito jetra i bubrezi), puretina,
tunjevina, kvasac, banane, grožđice, špinat, soja, jaja, mlijeko,
krumpir.
Vitamin B7 – biotin – nužan je za metabolizam
ugljikohidrata, proteina, masti i aminokiselina te za rast
stanica. Izvori: kvasac, iznutrice, žumance jajeta, gljive,
banane, kikiriki, cvjetača, mrkva.
Vitamin B9 – folna kiselina – ključna je za sintezu
DNK, dakle izgradnju svih novih stanica, pa je osobito važna u
trudnoći. Sudjeluje u stvaranju eritrocita (crvenih krvnih
stanica) i bitna je za rad krvožilnog sustava. Najviše je ima u
zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, citrusnom voću, pšeničnim
klicama, cjelovitim žitaricama i mesu.
Vitamin B12 – cijanokobalamin – također sudjeluje u
sintezi DNK te u stvaranju eritrocita i proteina. Važan je za
aktivnost živčanih stanica i raspoloženje te za rad srčanožilnog
sustava. Izvori: riba i plodovi mora, meso, mlijeko i mliječni
proizvodi, jaja.
Kolin i inozitol ubrajaju se u vitamine B
kompleksa iako po strukturi nisu vitamini, ali na sličan način
sudjeluju u metabolizmu i prijenosu živčanih impulsa. Kolin se
nalazi u jajima, soji, životinjskim masnoćama, zobenom brašnu i
povrću. Izvori inozitola su hrana životinjskog podrijetla,
cjelovite žitarice i povrće.