Lifestyle

prema studiji

Jedan pogled na nečije obrve može vam otkriti imate li posla s narcisom

Jedan pogled na nečije obrve može vam otkriti imate li posla s narcisom
Pexels

Guste i definirane obrve postale su trend posljednjih godina, ali prema nagrađivanoj studiji, čovjekove obrve mogu otkriti puno više od toga koliko pratite trendove. Štoviše, jedan pogled na nečije obrve može vam otkriti imate li posla s narcisom.

Studija objavljena u travnju 2018. u magazinu Journal of Personality i kojoj je ovog rujna dodijeljena Ig Nobelova nagrada naslovljena je Eyebrows Cue Grandiose Narcissism, a sugerira da će ljudi s gušćim obrvama vjerojatnije djelovati sebično i narcisoidno.

Da bi to proučili, istraživači Miranda Giacomin i Nicholas Rule prvo su snimili portrete "neutralnog izraza" 39 studenata sa Sveučilišta u Torontu. 26 ispitanika na fotografijama je bilo ženskog spola, a 13 muških. 32 sudionika bili su bijelci, dok su drugi pripadali drugim rasama. Prosječna dob ispitanika bila je 21 godinu.

Tada je 39 ispitanika napravilo standardizirani narcisoidni test osobnosti kako bi se utvrdilo u kojem su spektru. Upitani su koliko se slažu s izjavama poput "kad bih vladao svijetom, svijet bi bio bolje mjesto" i "lako manipuliram ljudima", što su osjećaji u koje bi vjerovao klasični narcis.

Dalje, nakon što su stručnjaci narcise definirali kao nekoga tko je "egoističan, koncentriran na sebe i tašt", istraživači su pronašli 28 virtualnih dobrovoljaca koji su gledali portrete i ocjenjivali ih na ljestvici od 1 (nimalo narcisoidni) do 8 (izuzetno narcisoidni).

Istraživači su također preokrenuli fotografije naopako jer je istraživanje pokazalo da to omogućuje ljudskom oku da gleda pojedinačne crte lica jednu po jednu, umjesto da ih sve grupira. Zatim su pronašli i drugu skupinu od 27 dobrovoljaca koji su ocjenjivali fotografije.

Za treći dio eksperimenta istraživači su stavili neprozirne crne kutije preko očiju ili obrva subjekata fotografije, a zatim zamolili volontere da ocijene opaženu razinu narcizma kako bi vidjeli koje su ih crte lica najtočnije signalizirale. Pokazalo se da su sudionici narcise najlakše prepoznali kada bi im pokazali samo obrve i oči, ali bi ih netočno procijenili kada bi vidjeli samo oči bez obrva.

"U osnovi smo proveli dugu seriju eksperimenata gdje smo sužavali crte lica sve više i više sve dok nismo izolirali obrve kao primarni znak narcisoidnosti ljudi", rekla je Giacomin za Insider.

Istraživači su također klasificirali obrve svakog ispitanika s obzirom na gustoću, oblik, njegu i prepoznatljivost. Otkrili su da će one ljude s vrlo prepoznatljivim obrvama, koje su nekome najočitija značajka lica, drugi vrlo precizno prepoznati kao narcise, dok stil njege, oblika i gustoće neće imati ulogu.


Reci što misliš!