Lifestyle

Turistička zajednica mjesta Zaton

U Zatonu uspješnija sezona od očekivanog uz nastavak provođenja planiranih aktivnosti

U Zatonu uspješnija sezona od očekivanog uz nastavak provođenja planiranih aktivnosti
Sunčalište Lungo mare, autor: Marko Stojčić

Zaton je malo šarmantno mjesto s raznolikom ponudom plaža i magičnim zalascima sunca. Zatonska obala pruža četiri kilometra pješčanih i šljunčanih plaža u sjeni stoljetnih borova koje zbog svog plitkog i toplog mora, posebno privlače obitelji s djecom i starije osobe.

Plaža Punta, plaža Pliša, sunčalište Lungo mare, plaža Jaz, Zaton Holiday Resort ili plaža Bilotinjak, gosti mogu svaki dan odlučiti koja plaža je idealna za njih. Na plažama se nalaze dječja igrališta, suncobrani, ležaljke, WC-i te razni ugostiteljski objekti.

U neposrednoj blizini plaže Pliša nalazi se i otočić zdravlja na kojem je ljekovito blato te teretana na otvorenom. Sve su to razlozi zbog kojih mnogi turisti konstatno posjećuju Zaton i rado se vraćaju iz godine u godinu.

Plaža Punta, autor Marko Stojčić

Zaton ima veliku perspektivu za razvoj cikloturizma pa se tako neprekidno radi na kreiranju biciklističkih staza u suradnji sa susjednim Turističkim zajednicama. Cilj je poboljšati turističke rezultate u pred- i postsezoni te potaknuti zdrav i sportski način života.

Biciklisti kod crkve sv Nikole, autor Denis Peroš

Iako epidemiološka situacija u državi i svijetu nije idealna i turistička sezona je bila jako upitna poslovni subjekti na području Zatona dočekali su turističku sezonu spremni otvarajući vrata svojih objekata u svibnju. Najbolji primjer je Zaton Holiday Resort koji je u ovim uvjetima zdravstvene i gospodarske krize nastavio raditi na podizanju kvalitete i ponude u Resortu.

Tri glavne investicije za sezonu 2020 su: linearni park i ekstenzivno pošumljavanje dijela resorta koji je bio najviše pogođen proslogodišnjem nevremenom, temeljito renoviranje plažnog restorana i bara Mareta koji je otvoren te temeljiti makeover dječjeg kluba Zatonino. 

Beach and restaurant bar Mareta, Zaton Holiday Resort

Zaton već godinama ima bogat manifestacijski program, mnogobrojne zabavne i sportske manifestacije te popularno ljetno kino na otvorenom za najmlađe. Za ljeto 2020. godine uz navedeno planirane su bile i novoosmišljene manifestacije.

No zbog situacije s koronavirusom COVID-19 Turistička zajednica mjesta Zaton odlučila je otkazati sve manifestacije za dobrobit svojih posjetitelja, stanovnika i očuvanja turističke sezone.

Početkom ove godine, neposredno prije krize uzrokovane korona virusom izašao je novi turistički prospekt mjesta Zaton nakon što se dugo radilo na istom. Slobodno možemo reći kako je prospekt najkvalitetnije napravljen do sada. Prezentirana je bit turističke ponude u Zatonu na najjasniji način.

Turistička zajednica mjesta Zaton ponudila je svim poduzetnicima koji imaju naplatno mjesto u Zatonu da prospekt postave na stalak pleksiglasa veličine A4 na njihove recepcije, info pulteve, šankove ili naplatna mjesta. Sve to je fotografirano i objavljeno na online kanalima putem kojih se oglašava TZ mjesta Zaton.

Bila je to  potpuno besplatna reklama za sve objekte kao i za samu destinaciju. Ova promidžbena akcija se pokazala kao pun pogodak jer su gosti bilo tijekom ispijanja kave na plaži, ručajući u jednom od restorana ili samo dolaskom u pekarnu itekako se zainteresirali za novi promidžbeni prospekt i turističku ponudu Zatona.

Brošura Zaton, Plažni objekt na plaži Pliša

Velika novost je da će Kula Kaštelina napokon dobiti dugo željenu obnovu. Kulu je, prema ugrađenom natpisu na latinskom jeziku i grbu iznad njega, dao sagraditi Hanibal Cirysagus 1593.g. To je jedna od tri kule koje su podigli Mlečani radi obrane od najezde Turaka.

Konačno se nakon 18 godina pojavilo rješenje u vidu dogovora oko prodaje okolnog posjeda Gradu Ninu po cijenama utvrđenim procjenom ovlaštenog sudskog vještaka. Naime na sjednici gradskog vijeća Grada Nina jednoglasno je prihvaćena odluka o otkupu privatnog zemljišta s kojim će Grad dobiti pristupni put do Kule Kašteline.

Namjera Turističke zajednice mjesta Zaton je u suradnji s Gradom Ninom obnoviti ovaj vrijedan spomenik kulture. Kula bi se valorizirala kroz turizam kao objekt javne turističke infrastrukture i atrakciju koja umjesto devastiranog spomenika kulture će postati značajno mjesto kulturnog života mjesta Zaton.

Kula Kaštelina, autor Nikolina Peša Pavlović

Promjene u dolascima i noćenjima u odnosu na prošlu godinu za prvih šest mjeseci su po očekivanju bile velike. No u srpnju se situacija znatno promjenila na bolje a u kolovozu su brojke bile još i bolje. U prvih deset dana osmog mjeseca ostvareno je 6 251 dolazaka što je u odnosu na prošlu godinu 83,92% i 45 052 noćenja što je u odnosu na prošlu godinu 72,30%.


Reci što misliš!