Lifestyle

ušteda

Sedam trikova uz koje odjeća dulje ostaje kao nova

Sedam trikova uz koje odjeća dulje ostaje kao nova
Thinkstockphotos.com

Sigurno ste već puno puta čuli razne savjete kako prati, sušiti ili čak peglati odjeću da je ne oštetite i da što dulje zadržite njen svjež i nov izgled. Savjeta je pun internet, a sigurno i mama ili susjeda imaju koji as u rukavu i znaju trik pomoću kojeg odjeća dulje izgleda kao nova.

Tu su i novi načini na koje možete brzo osvježiti tkaninu. O čemu se radi, pogledajte ovdje.

Često pranje, pogrešno razvrstana odjeća prije samog pranja i nepridržavanje uputa na etiketama odjeće mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja ili pridonijeti tome da odjeća izgleda iznošeno i staro. Kako biste to izbjegli, donosimo neke korisne savjete uz koje možete sačuvati svjež izgled omiljene odjeće. 

Osjetljivim materijalima pridajte više pažnje

Neki materijali zahtijevaju više pažnje od drugih. Tako odjeću od vune, pamuka, svile ili sintetike trebate tretirati po nešto drugačijim pravilima. Poželjno je ove materijale prati na nižim temperaturama i pritom koristiti tekući deterdžent. Također, većina nas u nedostatku vremena za proučavanje svih funkcija pribjegava pranju rublja na uvijek istoj temperaturi, što upravo ovu osjetljivu odjeću može oštetiti. Komade odjeće koji su načinjeni od osjetljivih materijala najbolje je prati u hladnoj vodi kako bi se izbjegla oštećenja.

Koliko vam je puta mama rekla da okrenete odjeću?

Ako vam je dosadilo slušati o tome kako odjeću trebate okretati na unutarnju stranu i kopčati gumbe prije pranja, razmislite ponovno. Ovo su možda i dva najkorisnija savjeta koja će vam pomoći zaštititi odjeću od neželjenih oštećenja. Iako je dobro svu odjeću okretati prije pranja, ovaj savjet primijenite prije svega za odjeću crne boje koja će ovakvim pravilnim pranjem puno dulje ostati svježeg izgleda te se boja neće tako lako isprati od pranja.

Gumbe i zatvarače na odjeći obavezno zakopčajte jer osim što se odjeća može oštetiti ako se jedan komad zakači o drugi, otpali gumbi u perilici rublja mogu uzrokovati i ozbiljne kvarove ako se zavuku tamo gdje ne bi trebali.

Sušenje na svježem zraku bolja je opcija

Naravno da oprano rublje nećete izvjesiti na prozor u centru grada, no ako ste toliko sretni da živite u kući i imate dvorište ili balkon sa stražnje strane zgrade, ostavite rublje da se suši na svježem zraku.

Često korištenje sušilice rublja može oštetiti odjeću jer dolazi do skupljanja materijala, slabljenja vlakana, ali i blijeđenja boja pa će vaša odjeća izgledati staro i iznošeno.

Kad smo kod blijeđenja, primijenite i trik pranja pamučne odjeće dječjim šamponom jer ćete tako spriječiti ispiranje boja. Posudu napunite mlakom vodom, dodajte dvije žlice dječjeg šampona i ostavite odjeću u vodi 30 minuta. Nakon namakanja, isperite je i pažljivo stavite na sušenje.

Nov način za osvježavanje tkanine

 

Koliko ste puta oprali neki komad odjeće nakon samo jednog nošenja jer ste ga htjeli malo osvježiti? Ako je vaš odgovor često, moramo napomenuti da česta pranja pridonose tome da vaša odjeća izgleda staro i iznošeno iako je možda kupljena tek prije nekoliko mjeseci.

Pomoću Philips Steam&Go glačala možete brzo i jednostavno osvježiti odjeću. Također, možete ukloniti neugodne mirise nakon nošenja pa nema potrebe za pranjem baš iza svakog nošenja, što će očuvati vašu odjeću.

Glačalo Philips Steam&Go nadopunjuje i klasično glačalo koje već imate kod kuće jer pomoću njega odjeću možete ispeglati vertikalno, bez korištenja daske za peglanje. Možete je objesiti na vješalicu i zakačiti na ormar ili vrata te brzo ispeglati ako nemate vremena za klasično peglanje ili ako ste na putovanju.

Ovo je glačalo potpuno sigurno za sve vrste tkanine, a idealno je i za odjeću koju je teško glačati klasičnim glačalom poput čipke, svile, kašmira i odjeće koja ima falde. Ako vam je uskoro rođendan, znate što trebate tražiti od ukućana, zar ne?

Ne pretrpavajte perilicu

Ako vam nije jasno kako je došlo do oštećenja na nekim komadima odjeće, možda je razlog prenatrpana perilica. Stavljate li previše odjeće kako ne biste prali dva puta, promijenite to. Da je perilica puna možete zaključiti ako morate gurati rukama zadnje komade odjeće kako bi stali u nju. Osim što možete oštetiti odjeću, činjenica je da previše rublja u perilici može izazvati pregrijavanje motora. Rezultat ovakvog pranja neće biti zadovoljavajući, odjeća se neće pravilno oprati, ali ni iscijediti i morat ćete ponoviti pranje. Radite li to često, vaša će odjeća brzo izgledati isprano.

Obratite pažnju i na to koliko dugo ostavljate oprano rublje u perilici. Probajte ga objesiti što prije jer predugim ostavljanjem u perilici odjeća poprima neugodan miris i može navući vlagu.

Trikovi sa solju i parom

Izbjeljivanje boja možete spriječiti dodavanjem soli u pranje. Nakon što dodate deterdžent, ulijte oko 150 grama soli u bubanj. Ovim trikom možete i obnoviti boje odjeće koja već izgleda isprano. Važno je samo da ne koristite krupnu morsku sol jer postoji šansa da se neće u potpunosti otopiti u pranju.

Osim odjeće, možete osvježiti i kape i šešire jednim zanimljivim trikom. Naime, u tavici zakuhajte vodu, smanjite temperaturu i šešir stavite na vrh tave. Para će izravnati nabore na šeširu i opet će izgledati kao da ste ga tek kupili.


Reci što misliš!