Lifestyle

dizajneri znaju

Pet grešaka u uređenju interijera zbog kojih prostor može izgledati staromodno

Pet grešaka u uređenju interijera zbog kojih prostor može izgledati staromodno
www.profimedia.hr

Ažuriranje stila životnog prostora nikada nije loša ideja, no kada je riječ o njegovu opremanju nekim novim namještajem i dekoracijama, postoji nekoliko grešaka koje vam se mogu dogoditi i zbog kojih će vaš dom neplanirano izgledati staromodno prema mišljenju svjetskih stručnjaka u dizajnu interijera.

Kupovina rabljenog namještaja

Ako ste dovoljno sretni, u trgovinama ili oglasima s rabljenim namještajem možete pronaći pravo blago po povoljnim cijenama. Međutim ako svoj namještaj ili dekoracije kupujete isključivo na buvljacima, vaš dom ubrzo bi mogao poprimiti dojam staromodnog.

Kako biste navedeno izbjegli, dizajneri interijera savjetuju da svoje vrijedne ulove s buvljaka kombinirate s novijim komadima, čime ćete stvoriti zanimljivu i eklektičnu mješavinu stilova koja ni po čemu ne ostavlja staromodan dojam u prostoru.

Kupovina trendovskog namještaja i dekoracija

Suprotno prethodno istaknutoj grešci, kupovina namještaja i dekoracija po posljednjoj modi također može uzrokovati kontraefekt. Kako ističu dizajneri interijera, najveći problem s trenutno iznimno popularnim komadima namještaja i dekoracijama taj je da stižu s određenim rokom trajanja, zbog čega će životni prostor u svega nekoliko sezona poprimiti dojam staromodnog.

Rješenje ove problematike u dizajnu interijera nalazi se u kupnji klasičnih komada namještaja i dekorativnih elemenata koji su, dugoročno gledajući, u stanju izboriti se s nekim novim, nadolazećim trendovima u svijetu interijera.

Prostorije slabe osvijetljenosti

Iako često u drugom planu, rasvjeta je od ključnog značenja za savršeno uređenje životnog prostora. Ako u prostorijama nedostaje prirodnog svijetla ili imate tek jedno rasvjetno tijelo koje ne nudi optimalnu svjetlinu, prostor poput dnevnog boravka može izgledati dotrajalo.

Uz različite tipove rasvjete koji neposredno reflektiraju svjetlo, svaka će prostorija izgledati privlačnom, modernom i pozivajućom.

Prevelika koncentracija namještaja u prostoru

Ne samo da bi oni koji žive u manjim životnim prostorima trebali izbjegavati nagomilavanje namještaja, isto pravilo vrijedi za one s većom kvadraturom. Velika prostorija s gomilom namještaja i dekorativnih elemenata u stanju je izgledati konfuzno i u konačnici staromodno.

Prema riječima dizajnera interijera, uvijek biste se trebali suzdržati od pokušaja iskorištavanja svakog kvadrata u prostoru po svaku cijenu. Uostalom, prostorije s nekolicinom ključnih elemenata učinit će da vaš životni prostor izgleda suvremeno i moderno, uz mogućnost da se istaknu pojedini komadi namještaja ili dekorativnih elemenata, što bi u suprotnom postalo nemoguće.

Korištenje tamne palete boja

Crni kožni kauč, tamnosmeđi namještaj od punog drveta i zidovi bordo boje nisu najbolje rješenje. Ako se isključivo oslanjate na tamnu paletu boja, vaš prostor će neminovno izgledati staromodno, a navedeno ćete izbjeći kombinacijom sa svijetlim nijansama koje će stvarati zanimljiv kontrast. Uostalom, komadi namještaja u tamnim bojama poput kauča, stola ili zida u stanju su naglasiti prostoriju samo ako ostatak elemenata u njoj stiže u svijetloj paleti boja. piše Tportal.


Reci što misliš!