Lifestyle

gastro štorije

Šunka i mladi luk u novom ruhu

Šunka i mladi luk u novom ruhu
Shutterstock

Da se ne baca: Omiljene uskrsne delicije iskoristite za pripremu slasnog ručka - ispecite quiche kojeg će obožavati svi ukućani, a priprema je jednostavna.

Većina ljudi pretjera s količinom namirnica za blagdanski doručak, no ne brinite da će vam nešto propasti - iskoristite ih na nešto drugačiji način. Quiche je odličan izbor, jer taj složenac možete poslužiti za ručak, a okus mu je odličan, pišu 24sata.

Sastojci

Tijesto:

200 g brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 mala žlica soli

Nadjev:

200 ml vrhnja za kuhanje
100 ml mlijeka
500 g mladog luka
150 g šunke
5 jaja
parmezan po želji

Priprema:

Maslac ostavite na sobnoj temperaturi. Rukom zamijesite brašno, maslac i jaje dok se ne sjedini u smjesu. Tijesto pobrašnite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u hladnjaku. Nakon toga razvaljate tijesto i stavite u pleh prethodno prezaman maslacem i pobrašnjen. Tijesto pecite 15-ak minuta na 200 stupnjeva i zatim izvadite te dodajte nadjev.

Za nadjev mikserom pomiješajte jaja, dodajte mlijeko i vrhnje. Mladi luk i šunku sitno nasjeckajte te dodajte s malo soli i parmezana u nadjev (količinu soli prilagodite slanosti šunke). Nakon što što izlijete nadjev, utisnite žlicom mladi luk i šunku kako ne bi virili iz smjese i posmeđili kod pečenja. Stavite peći na 200 stupnjeva od pola sata do 40 minuta - odnosno dok nadjev ne bude čvrst u sredini.


Reci što misliš!