Lifestyle

#relax

Vježbajte s Ines kod kuće: Joga za bolji san

Ines Kavur se već sedam godina bavi jogom, a u uz ovaj način vježbanja postala je mirnija osoba i svjesnija svojih reakcija.

Uz Ines iz Rekreative Medical možete vježbati i kod kuće. 

Kako je naglasila vrlo je važno izbjegavati bilo kakvu bol, biti strpljiv i pronaći ugodu u određenim jogijskim položajima.

Joga za bolji san

1. Hero pose/položaj junaka/virasana: Smjestimo se u udoban sjedeći položaj (turski sjed ili položaj junaka). Ako sjedamo na pete (položaj junaka), namjestimo položaj tako da ne postoji nikakva napetost u koljenima ili kukovima. Slobodno se poslužimo ciglicom koju stavljamo ispod zdjelice i sjedamo na ciglicu. Spuštamo dlanove u krilo, zatvaramo oči i osvijestimo cijelo tijelo, od stopala do vrha glave. Osvijestimo dah. Pustimo da dah bude što prirodniji, nježniji i samo promatramo gdje putuje.

 

2. Položaj djeteta/balasana: Možemo poslati koljena svako u svoju stranu, i prošetati dlanovima prema naprijed i spustiti torzo i glavu u pod za položaj djeteta. Namjestimo i ovaj položaj da bude sto ugodniji za cijelo tijelo, za naša leđa.

3. Deva/ustrasana: Dignemo se na potkoljenice, aktiviramo centar, pokušavamo se ne savijati u donjem dijelu leđa i stavljamo dlanove iznad zdjelice, sa prstima okrenutima prema gore. Šaljemo prsni koš prema gore i prodišemo. Pazite da ne gubite aktivan centar koji nam u ovom položaju štiti donja leđa. Stopala lovimo ako osjetimo da postoji još prostora da se spustimo u malo dublji zaklon. Izbjegavamo bilo kakvu bol.

(Foto: Borna Jambrošić)

4. Baddha konasana/položaj leptira: Sjednemo u pod, spajamo stopala i puštamo koljenima da padnu svako u svoju stranu, izdužimo leđa i gledamo niz nos u stopala. Lovimo dlanovima stopala. I dalje aktivan centar i dišemo, potpuno mekano i duboko.

5. Ležeći twist/supta matsyendrasana: Legnemo na leđa i lovimo suprotnim dlanom suprotno koljeno i prebacujemo u stranu. Pogled u suprotnom smjeru.

6. Mali most: Legnemo na leđa, približimo stopala prema zdjelici, neka budu u širini kukova. Dižemo zdjelicu od poda, isprepletemo dlanove ispod. Nježno zarotiramo unutarnju stranu bedara jednu prema drugoj, šaljemo unutarnju stranu stopala u pod. 

7. Svijeća / sarvangasana: Legnemo na leđa i pripremimo se za inverziju koju prilagodimo sebi i svojem tijelom. Predivni jogijski položaj koji umiruje um, cijeli živčani sustav, ublažava stres i depresiju, smanjuje umor, a opet pomaže kod nesanice. Ova asana rasterećuje kralježnicu, naročito njezin donji dio. Dižemo noge pod 90 stupnjeva u odnosu na pod, možemo ostati ovdje ili staviti ciglicu ispod zdjelice. Ako želimo prebacujemo noge preko glave, podvučemo lopatice i stavljamo dlanove na leđa. Nježno zajedno dižemo noge do svijeće, pogled u pupak. 

8. Shavasana/položaj mrtvaca: Položaj u kojem dozvoljavamo cijelom tijelu da se razlije po podu. Zatvaramo oči i umirujemo dah, smirujemo misli i prepuštamo ae gravitaciji.


Reci što misliš!