Lifestyle

fit tajne

Brzo hodanje - najlakši i najučinkovitiji način za gubljenje viška kilograma

Brzo hodanje - najlakši i najučinkovitiji način za gubljenje viška kilograma
Pexels

Brzo hodanje je između ostalog, najjednostavniji način da postignete i održite fizičku kondiciju, tonus mišića i vitku liniju.

Osim toga, redovito brzo hodanje povećava kapacitet pluća, jača srčani mišić, stabilizira krvni tlak, povoljno utječe na cirkulaciju, probavne i dišne organe, te pridonosi većoj potrošnji kalorija, a time i sagorijevanju suvišnih masnih naslaga, štiti od osteoporoze, smanjuje psihičku napetost i reducira utjecaj stresa kojem smo svakodnevno izloženi. Brzo hodanje predstavlja idealan oblik sportske aktivnosti za sve - bez obzira na starosnu dob i trenutačnu fizičku kondiciju.
 
Za razliku od trčanja, brzo hodanje znatno manje utječe na zglobove, što ga čini osobito prikladnim za osobe srednje ali i starije dobi, a preporuča se i svima onima koji se zbog rizika za zdravlje ne smiju baviti ostalim sportskim aktivnostima (srčani i plućni bolesnici, pretile osobe, te oni koji boluju od visokog krvnog tlaka, osteoporoze, artritisa).

Savjetuje se i osobama koje se iz bilo kojeg razloga manje kreću (npr. oni koji na radnom mjestu uglavnom sjede ili stoje), te onima koji borave pretežito u zatvorenom prostoru.
 
Radi postizanja optimalnog učinka, najbolje bi bilo brzo hodati 3 do 4 puta tjedno u trajanju od 40 do 60 minuta brzim tempom, tj. postupno ubrzavati hod sa 5 na 7 do 8 km/sat.

Ritam hodanja mora biti takav da vam ubrza puls i broj udisaja, ali ne toliko jak da ostanete bez daha. Započnite laganim tempom, izaberite kraću stazu, a svakim danom prema svojim mogućnostima ubrzavajte tempo i trajanje treninga. Ne zaboravite tijekom hodanja kontrolirati otkucaje srca, kako bi bili sigurni da trenirate optimalnim intenzitetom.
 
Hodanje brzinom pri kojoj srce radi sa 65 do 75 posto maksimalne brzine, najbolje je za sagorijevanje suvišnih masti.
 
Maksimalnu brzinu srca možete jednostavno izmjeriti:

220 otkucaja u minuti minus vaše godine = vaš maksimalni broj otkucaja srca.
 
Izračunajte koliko je 65 do 75 posto od dobivene vrijednosti te održavajte broj otkucaja srca na toj vrijednosti.
 
Dok hodate, obratite pažnju na pravilan položaj tijela. Torzo mora biti uspravan, leđa ravna, ramena opuštena, a trbuh i stražnjica uvučeni. Ruke su savijene u laktu pod kutom od 90 stupnjeva i ritmički se kreću uz tijelo. Gledate ravno ispred sebe, ne u pod, i pazite na disanje, koje treba biti ujednačeno, usklađeno s tempom hodanja. Ako ste u mogućnosti, za rekreaciju izaberite stazu u prirodi, radije nego pokretnu traku u fitness centru. Odaberite sportsku odjeću od prirodnih materijala u kojoj ćete se moći nesmetano kretati i obuću prilagođenu brzom hodanju.
 
Prije i poslije treninga obavezno istegnite mišiće kako biste spriječili nastanak eventualnih ozljeda i povećali fleksibilnost. Tijekom treninga pijte dovoljno tekućine (najbolje vode), kako biste spriječili dehidraciju.
 
Izvor: Fit-team
 


Reci što misliš!