
Vaša ih djeca ne mogu smisliti, a ni vi baš niste ludi za njima, unatoč tomu što znate da su iznimno zdravo jelo? Evo jedan recept koji će promijeniti mišljenje i najtvrdoglavijima
Znamo da su prepune vitamina, minerala i oligoelemenata, da
potiču rad enzima u stanicama zaslužnih za imunitet te da imaju
brojna anti-tumorska svojstva. Štoviše, redovito ih svrstavaju i
u popis tzv. superhrane.
Pa ipak, činjenica je da velika većina ljudi ipak ne pomisli na
prokulice (kelj papučar) kad ih netko upita koja im je omiljena
hrana. Kod djece je situacija još i gora, što dobro znaju svi oni
koji su pokušali uvjeriti svoje klince da pojedu barem jedan
komad.
Vjerovali ili ne, uzrok ovakvim stavovima ljudi prema ovom
sjajnom povrću leži upravo u činjenici da ga većina priprema na
iznimno dosadan i nemaštovit način, što je prava šteta. Slijedite
ove upute i pokazat ćemo vam da prokulice mogu biti i vrlo
ukusne.
Prokulice sa slaninom pržene u tavi
Napomene:
Kupite najsvježije prokulice koje možete naći, idealno na tržnici
dok im je sezona. Kao i sve drugo povrće, što je svježije, bolji
mu je okus. Isto tako, manje prokulice su slađe i ukusnije od
onih većih.
Tajna slasnih prokulica leži u tome da ih izrežete na polovice i
blanširate u kipućoj vodi oko 15 sekundi. To će im pomoći da se
brže skuhaju, ali i ukloniti onaj gorkasti okus koji im je često
karakterističan.
Ukoliko se odlučite za lješnjake umjesto oraha, kratko ih
popržite na tavi prije pripreme samog jela.
Sastojci:
500 grama prokulica, opranih, izrezanih na polovice i blanširanih
100 grama slanine
1 luk srebrenac srednje veličine
100 grama oraha ili lješnjaka (po izboru), nasjeckanih na veće
komadiće
1 čajna žličica origana, nasjeckanog na sitno
1 čajna žličica vinskog octa
25 grama maslaca
Priprema:
Prethodno pripremljene, raspolovljene i blanširane prokulice
stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte točno 5 minuta.
Pokušajte biti što precizniji s kuhanjem, budući da prekuhane
prokulice u ovoj fazi mogu upropastiti okus cijelog jela. Nakon
pet minuta, maknite ih s vatre, dobro prelijte hladnom vodom,
ocijedite i stavite sa strane.
Dok se prokulice kuhaju, na sitno isjeckajte luk i
orahe/lješnjake. Slaninu narežite na kockice, ne šire od
centimetra.
Zagrijte tavu na srednju temperaturu i dodajte slaninu. Pustite
ju da se prži oko 4-5 minuta, dok masnoća iz slanine ne počne
curiti po tavi. Dodajte lješnjake/orahe i promiješajte. Dodajte
nasjeckani luk.
Nastavite pržiti još nekoliko minuta i onda dodajte maslac. Nakon
toga, u smjesu umiješajte i prokulice te soli i papra po želji.
Uz redovito miješanje kuhajte još oko 8 do 10 minuta, dok se luk
ne počne karamelizirati. Tri minute prije kraja kuhanja dodajte
ocat.
Prokulice se odlično slažu sa svinjetinom i piletinom. Dobar tek!