Lifestyle

učinite nešto dobro za sebe

Savjeti za zdravlje koje često zanemarujemo

Savjeti za zdravlje koje često zanemarujemo

Osim povrća i trčanja u teretani postoje i druge preventivne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti povezanih sa srcem

Savjeti za čuvanje zdravlja čine se zapravo vrlo jednostavni - jedite zdravo, vježbajte redovito i ne pušite - to su provjereni načini za održavanje zdravlja u vrhunskoj formi. No, osim povrća i trčanja u teretani postoje i druge preventivne mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti povezanih sa srcem.

Liječnik John P. Higgins, sportski kardiolog i profesor na Medicinskom fakultetu McGovern u Houstonu objasnio je koje četiri strategije će vaše srce održati u odličnom zdravstvenom stanju:

Nabavite kućnog ljubimca - osim što su divni i zabavni, četveronožni krzneni prijatelji također mogu poboljšati vaše zdravlje srca. Doista, ljudi koji imaju kućne ljubimce kažu da se osjećaju sretnijima, a vjerojatno manje puše ili imaju dijabetes, kaže dr. Higgins. Konkretno, vlasnici pasa dulje žive i bolje se nose sa srčanim ili moždanim udarom.

Ne izbjegavajte spavanje - ako ne spavate dovoljno može doći do oštećenja srca. "Manjak sna, ali i nekvaliteta povezani su s pretilnošću, nezdravim prehrambenim izborima, dijabetesom, povišenim kolesterolom i visokim tlakom koji su faktori rizika za moždani udar i bolest koronarnih arterija", kaže dr. Higgins te dodaje da bi odrasli trebali spavati sedam do devet sati.

Oralna higijena - pranje zuba i čišćenjem koncem su važni kako bi se spriječio loš zadah i karijes, ali ove zdrave navike mogu biti korisne i za vaše srce. "Istraživanje pokazuju da pranje zuba dva puta dnevno najmanje dvije minute može umanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti", kaže dr. Higgins. Znanstvenici su došli do teorije da loša oralna higijena može dovesti do pojave bakterija u krvotoku, infekcija i upala što je osnova srčanih bolesti

Smijte se - izgleda da je smijeh doista najbolji lijek, pogotovo kada je u pitanju održavanje zdravog srca. "Smijeh je povezan s poboljšanom funkcijom krvožilnog sustava i nižim krvnim tlakom. Plus istraživanja pokazuju da smijeh može smanjiti upalu arterija, povećati dobar kolesterol i smanjiti hormone stresa", kaže dr. Higgins.

Upravljanje stresom je posebno važno kada je u pitanju zdravlje. To je zato što kronični stres može povisiti krvni tlak i razinu kolesterola, što zauzvrat povećava vaše izglede za razvoj kardiovaskularnih bolesti, objasnilo je Američko udruženje za srce. 

 


Reci što misliš!