globalno popularno jelo
Svjetski je dan pizze
Svjetski dan pizze obilježava se 9. veljače. Prije nego što zasučemo rukave i 'bacimo' se na njezino spravljanje, odlučili smo je malo bolje upoznati.
Još od davnima, u doba starih Egipćana, Grka i Rimljana,
spravljala su se jela slična pizzi. Bile su to začinjene pogače
koje su više nalikovale na današnje focaccie. Laički rečeno, bio
je to plosnati kruh koji se pekao ispod užarenog kamena, a koji
se premazivao uljem u koje su se dodavali začini.
Pizzu koja je danas najpoznatija - onu s rajčicom, prvi su počeli
pripremati Napolitanci. Vjeruje se da je to bilo krajem 18.,
početkom 19. stoljeća.
Hrana za siromašne
Isprva je pizza bila hrana za one slabijeg imovinskog statusa.
Jeli su je najniži društveni slojevi koji su je kupovali od
uličnih prodavača, budući da je bila pristupačno i praktično jelo
koje se moglo konzumirati „s nogu“ - što je njima bila prednost,
jer osim manjka novca, mnogo su vremena provodili na ulicama. Oni
bogatiji su na pizzu gledali s gnušanjem.
Poželjeno jelo i za one bogatije pizza je postala tek kada ju je
popularizirala talijanska kraljica Margherita. Prema
predaji, kraljica je tijekom jedne posjete Napulju bila zasićena
visokom gastronomijom i željela je kušati tzv. običnu hranu.
Poslužili su joj pizzu s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom, koja
joj se jako svidjela. Pizza je stoga i nazvana po kraljici. Pizza
Margherita se nakon toga brzo počela spravljati po cijeloj
Italiji, a nakon Drugog svjetskog rata i mnogo dalje. Mnogima je
tako danas poznatija pizza Margherita, nego kraljica
Margherita!
Pizza je danas simbol talijanske kuhinje i predstavlja jedno od
globalno najpoznatijih jela. Od svojih početaka do danas, pizza
je doživjela mnoge varijacije koje se najčešće odnose na
različite nadjeve koji, ovisno o podneblju, uglavnom sadrže
omiljene namirnice lokalnog stanovništva.
Od Margherite do pizza nezamislivih
kombinacija
U Australiji se pizze često obogaćuju ananasom, u Japanu
lignjama i majonezom, u Meksiku grahom i avokadom, a u SAD-u
raznim prerađevinama crvenog mesa.
Osim sastojaka, pizze se razlikuju i oblikom te debljinom
tijesta. Tako je sicilijanska pizza poznata je po nešto debljoj
kori, Calzone pak predstavlja tzv. preklopljenu pizzu, Stromboli
roladu od pizze, a Vesuvio i pizzolu su one pizze kod kojih se
tijesto nalazi i na dnu i na vrhu. A vjerojatno najbogatija je
američka Chicago deep-dish pizza - nalikuje više na pitu i sadrži
obilnu količinu nadjeva.
Upravo zbog tih "varijaca na temu", mnogi pravim pizzama nazivaju
samo one izvorne napuljske – Margheritu i Marinaru, koje su u EU
i zaštićene kao izvorne talijanske pizze. Za razliku od
Margherite koja u nadjevu sadrži rajčicu, mozzarellu i začine,
Marinara sadrži samo rajčicu, maslinovo ulje, češnjak i
origano.
Danas se u Italiji, osim napuljskih pizza, na menijima često
nalazi i pizza Romana koja uz rajčicu i sir sadrži i slane
inćune, zatim pizza Pugliese koja sadrži rajčicu, sir i luk te
pizza Quattro formaggi koja sadrži 4 različite vrste sira:
najčešće mozzarellu, gorgonzolu, neku vrstu polutvrdog te tvrdog
sira.
Kod nas je pak najpoznatija pizza Capricciosa, tzv. miješana
pizza koja sadrži rajčicu, sir, gljive i šunku, a koja u Italiji
obavezno dolazi oplemenjena artičokom.
Kao posebna vrsta mogla bi se izdvojiti i pizza Caprese koja se
ne peče s nadjevom, već se na pečeno tijesto samo poslaže
narezana svježa rajčica, mozzarella i bosiljak te se doda malo
maslinovog ulja.
U Italiji su popularne postale i tzv. bijele pizze koje ne sadrže
umak od rajčice, a u mnogim varijantama ni sir. One su posebno
ukusne ako se posluže uz pršut, smokve i rikulu.
Kombinacije su zaista brojne pa ćete tako danas lako pronaći i
recept za pizzu s janjetinom, slanutkom i egzotičnim začinima, za
pizzu s kozicama u omotaču od pršuta i pestom ili pak za bijelu
pizzu s brokulom.
Izdvojeno
-
Trasa utrke je uz samu obalu, pružajući sudionicima priliku da uživaju u predivnom ambijentu i jedinstvenom božićnom ugođaju našeg grada.
-
Šampon za suho pranje ili suhi šampon često se predstavlja kao brzo i jednostavno rješenje za osvježavanje i "maskiranje" masne kose, ali mnogi koji ga koriste, posebno oni s masnijim vlasištem, ne dobiju uvijek očekivane rezultate. No, jedan jednostavan trik, koji je nedavno postao viralan na TikTok-u, mogao bi to promijeniti.
-
Postupajući po zaprimljenoj dojavi 39-godišnjeg hrvatskog državljanina da ga je noćas oko 2 sata u ugostiteljskom objektu u Širokoj ulici u Zadru fizički napao 58-godišnji hrvatski državljanin, policijski službenici su izašli na mjesto događaja gdje su postupali s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja.
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
Reci što misliš!