Lifestyle

popularni chef u zadru

David Skoko - kuhanje kao etno ska!

David Skoko - kuhanje kao etno ska!
eZadar

Na Instagramu "Ribarev sin", David Skoko jedan je od onih kuhara koji uvijek traži nove načine da prezentira tradicionalne, sezonske namirnice na spektakularan način. To je i demonstrirao na večeri u restoranu 2 Ribara, kojoj je prethodila kulinarska radionica Zadar cooking class o temi ribe plosnatice.

- Kad kuham dalje od doma, svoje oštarije Batelina, onda se dosta dobro spremim. Namirnice smo donijeli sa sobom, one koje su sada u sezoni u mom kraju. Imam sreću da surađujem s dosta mladih kuhara iz cijele Hrvatske. A svaki puta nam se pridruži još kuhara na gostovanjima.  Nakrcamo kombi namirnicama i idemo!

Večera u restoranu 2 Ribara naravno - bila je prilika za guštanje u morskim plodovima.

David Skoko @ 2 Ribara David Skoko @ 2 Ribara

Sve je započelo marinadom od cipla, potom su poslužene velute od trilja, a apsolutan pobjednik večeri je bila preukusna raža na umido. Završetak guštanja je zaokružio rumbac sa cimulicama, a desert je bio posebno iznenađenje. Mladi kuhar Jakov na večeri je prezentirao poseban desert - zadarsku tortu na moderan način!

Što je dobra večera bez dobrog vina? Svako jelo sljubilo se sa svojim vinskim "partnerom", pa su tu bili Degarra Il Primo, Veralda Rose Xtrian 2018, Degarra Garageist blanc 2015, Nadinska Rana by Vrsaljko, te Muškat žuti 2017. – Kraljevski vinogradi.

Zavirite u fotogaleriju, kao što smo mi s opuštenim i dobro raspoloženim Skokom zavirili direktno u kužinu!

O medijskoj popularnosti

Tv emisija "Kuhan i pečen" ovih dana na malim ekranima plijeni pažnju gurmana i svih ljubitelja zabavne kuhinje. David Skoko jedan je od mentora u showu što ga je ponovo bacilo u medijske vode, u kojima se već dugo dobro snalazi.

Prepričavajući nam svoje iskustvo pred tv kamerama, kaže kako se s vremenom opustio i danas u tome zaista uživa, upoznaje nove ljude koji vole i žele kuhati, a na snimanju je uvijek zabavno. 

- Mi smo tu poveznica da im pomognemo realizirati na jedan moderan restoranski način. Uglavnom, emisija nije koncipirana da kritizira nego da inspirira na kreativnost.

Do svibnja Skoko je na neki način "rasprodan". Naime, sa svojim timom putuje da bi održavao edukacije. 

O namirnicama i kuhanju

- Pet dana tjedno budem u tuđim kuhinjama. Dva puta tjedno se rade gostovanja. Već sutra idemo za Split. Fokusirani smo na lokalnu namirnicu, lokalnu ribu. Ruku na srce, to radimo na moderniji način jer tržište to tako traži ali da mogu kuhao bi i prezentirao hranu kao što je to radila moja pokojna baba. Taj suživot s prirodom je najbolja stvar. Naši stari su zaista živjeli u skladu s prirodom i tako se i hranili.

Širenje znanja i iskustva njegov je "đir", a kako kaže, s kuhanjem je kao s glazbom... možeš biti vrhunski glazbenik u smislu savršeno odsvirati skladbu, od tona do tona, ali je uvijek bolje dati joj malo vlastitog "šuga".

A njegova je kuhinja kaže, poput etno ska!

Kuhanje jest strast, ali tu je i obitelj za koju se uvijek nađe slobodnog vremena. Ljubitelj motora i adrenalina je kako doznajemo u Zadru nabavio i brod. Sigurni smo da će omiljeni kuhar ponovo "skoknuti" do nas! 

 


Reci što misliš!