Lifestyle

dokazano

Unos jaja neće povećati rizik od srčanih bolesti

Unos jaja neće povećati rizik od srčanih bolesti
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prehrana koja je zdrava za srce prirodno sadrži manje kolesterola i može pomoći u smanjenju rizika od srčanih i moždanih udara, kažu istraživači, i dodaju da konzumiranje jednog jajeta dnevno nije povezano s rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Previše kolesterola u krvi doprinosi stvaranju gustih, tvrdih naslaga u arterijama, procesa koji je podloga za većinu srčanih bolesti i moždanih udara.

Smanjivanje kolesterola u prehrani usredotočavanjem na cjelokupnu zdravu hranu za srce koja zamjenjuje zasićene masti polinezasićenim mastima ostaje dobar savjet za održavanje zdrave razine LDL koji zatvara arterije, navodi se u znanstvenom savjetu Američkog udruženja za srce.

"Zasićene masti, koje se uglavnom nalaze u životinjskim proizvodima kao što su meso i mliječne masti pune masnoće, treba zamjeniti polinezasićenim mastima", rekao je John Carson iz "UT Southwestern Medical Center" u Americi.

"Hranu s visokim sadržajem šećera i soli također treba ograničiti", rekao je Carson.

Metaanaliza uključena u savjetodavna ispitivanja uključivala je randomizirano, kontrolirano ispitivanje prehrane intervencijama dizajniranima da dokažu uzrok i posljedicu.

Prema studiji, objavljenoj u časopisu "Circulation", postoji odnos između doze u prehrani i visoke razine LDL-a koji zatvara arterije, a zavisi od doze kada je opseg testiranog kolesterola u prehrani bio veći od uobičajenog koji se unosi.

Ova veza traje nakon prilagođavanja prehrambenoj masti.

Prema savjetima, u ispitivanjima unos jaja nije značajno povezan s rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Prema mišljenju istraživača, razumno je jesti jedno jaje dnevno kao dio zdrave prehrane.

"Uzimajući u obzir odnos između prehrane i kolesterola ne može se zanemariti to da je većina hrane koja doprinosi kolesterolu u prehrani obično bogata zasićenim masnoćama, što je snažno povezano s povećanim rizikom od visoke razine LDL-a", rekao je Carson.


Reci što misliš!