
Dosadila vam je klasična bakina purica s mlincima? Rustikalno pečenje Štefani tipično je blagdansko jelo u Sloveniji.
Ako nemate ideju što biste pripremili za nadolazeći božićni ili
novogodišnji ručak ili ove godine želite isprobati nešto
drugačije, predlažemo faširanu štrucu s jajima,
mesnu roladu ili tradicionalno slovensko pečenje
Štefani!
Ovo jelo je nešto što su vam sigurno spremale mame i bake tijekom
djetinjstva. Ako ste se zaželjeli ovog slasnog recepta, mi vam
donosimo brzu verziju kako ga spremiti u trenu.
Riječ je o mesnoj štruci s tvrdo kuhanim jajima, koja se reže na
šnite i uglavnom poslužuje s pečenim krumpirom, pireom i
francuskom salatom.
Sastojci:
850 g miješanog mljevenog mesa (svinjetina i govedina)
nekoliko šnita starog kruha
glavica luka
4 jaja
mlijeko
peršin
češnjak u prahu
crvena slatka paprika u prahu
žlica Vegete
mažuran
sol
papar
suncokretovo ulje
krušne mrvice
Priprema:
1. Pripremite tvrdo kuhana jaja. U hladnu vodu dodajte jaja i
kuhajte ih 10 minuta te maknite lonac s vatre i ostavite jaja još
10 minuta u istoj vodi, a potom ih ogulite nakon što se ohlade.
2. Luk usitnite te ga dodajte na malo ulja na tavu i popržite, a
potom ostavite da se ohladi.
3. Stari kruh namočite u toplom mlijeku, a onda ocijedite od
viška tekućine i umiješajte s mljevenim mesom, dva svježa jaja,
ohlađenim lukom, prstohvatom soli, papra, čajnom žličicom slatke
crvene paprike, malo češnjaka, mrvicom mažurana, Vegetom i
krušnim mrvicama koje će dati hrskavu teksturu vašem jelu.
4. Kada ste sve dobro promiješali, položite na lim za pečenje, a
savjetujemo visoki kalup pravokutnog oblika kako biste dobili
oblik štruce, dok dno kalupa premažite uljem. Popunite do pola,
dodajte ohlađena tvrdo kuhana jaja koja ste poredali s razmacima
na sredinu i sve poklopite ostatkom smjese.
5. Lijepo oblikujte i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na
180 stupnjeva da se peče sat vremena. Pet minuta prije kraja
gornji sloj štruce premažite s malo ulja. Poslužite na ovalima u
šnitama rezanim 2-3 cm debljine.