
Crno ili bijelo vino, što birate? Može oboje, zašto ne! Posjetom Viškoj priči otkrili smo da obožavamo i jedno i drugo, jer nas je ukusno kuhano vino oborilo s nogu.
Minimalizam dodataka, miris pravog vina i dašak Visa u svakom
gutljaju, ono što i vi možete iskusiti ovih blagdana. Nakon
uživanja, ostali smo još malo guštati u pogači i smokvenjacima,
istovremeno zapisujući male tajne sjajnog kuhanog vina.
Kvaliteta prije kvantitete
Svatko može šakom začina prikriti manje kvalitetno vino, te
vanilijom, medom ili anisom zamaskirati kiselost. No, malo tko će
takvo vino pohvaliti i vratiti se po još. Stoga Viška priča kuha
isključivo vina obitelji Lipanović, jedne od viških
obitelji kojima je tradicija vinogradarstva i podrumarstva
usađena još onda kada je, prije više od stotinu i pedeset
godina, prvi Lipanović došao na ovaj otok i posadio lozu.
Sa začinima lagano
Viška priča vino kuha na tradicionalan način i dodaje mu se
isključivo klinčić, cimet, šećer i voda i to u količinama da
zadrži prepoznatljivost kvalitete i porijekla vina.
Vino se ne smije prekuhati
Zavrilo je, a što sad? Ostaviti 5 minuta, možda 10?
Temperatura se mora spustiti odmah nakon što počne kuhati. Ako to
napravimo uživat ćemo u najukusnijem kuhanom vinu.
Začini da, ali treba znati stati
Klinčić i cimet je najbolje staviti u neku propusnu vrećicu kako
bi se mogli izvaditi nakon dva tri sata. Nikako ne želimo da vino
preuzme previše okusa.
Šećer na kraju
Ali – doslovno. Ne šalimo se. Stručnjaci iz Viške priče pomnim su
kombiniranjem i istraživanjem došli do
zaključka kako je šećer u kuhano vino najbolje dodati pri samom
kraju. Time arome najviše dolaze do izražaja,
a doživljaj postaje maksimalan.