Lifestyle

mljac

Sve dobrobiti tamne čokolade

Sve dobrobiti tamne čokolade
@valeria_aksakova / Freepik

Samo tamna čokolada može poboljšati vaše zdravlje, jer ima vrlo malo šećera i mlijeka te je najprirodniji oblik kakaa. Zahvaljujući antioksidansima koje sadrži čokolada štiti kožu od UV zračenja...

Svi "previše" volimo tu slatku napast. I iako mislimo da čokoladu trebamo jesti manje, istina je sasvim suprotna - zapravo bismo je trebali jesti redovito, ali ne više od jednog reda na dan. Evo i osam razloga za to.

1. Štiti srce

Kakao je bogat flavanolima koji mogu pomoći u zaštiti srca, ali važno je naglasiti da tamna čokolada sadrži 2-3 puta više kakaove masti bogate tim biljnim kemikalijama od mliječne čokolade. Flavanoli mogu mobilizirati važne stanice koje obnavljaju oštećenja na krvnim žilama.

Pokazalo se i da flavanoli podržavaju proizvodnju dušičnog oksida u endotelu, unutarnjoj oblozi krvnih žila, koji pomaže opuštanju krvnih žila i poboljšanju protoka krvi, smanjujući na taj način krvni tlak. Studije ukazuju da unosa kakaa ili čokolade, do 6 grama dnevno smanjuje rizik od srčanih bolesti, zbog smanjenja krvnog tlaka i upala.

2. Prevenira dijabetes

Kada konzumirate previše šećera, tijelo proizvodi inzulin. Tamna čokolada zato vam može pomoći poboljšati osjetljivost na inzulin, olakšavajući vašem tijelu kontrolu razine šećera u krvi. Prevenirajući otpornost na inzulin, možete učinkovito smanjiti i rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

3. Suzbija apetit

Točnije, može zadovoljiti vašu žudnju za hranom. Istraživanje je pokazalo da će vas tamna čokolada zasititi više od mliječne, a može vam pomoći i da smanjite želju za masnom, slatkom i slanom hranom. Nije važno žudite li za čipsom ili pizzom - malo čokolade pomoći će vam da ugasite tu žudnju.

Najbolje od svega, kockica ili dvije tamne čokolade mogu vam pomoći da budete siti između obroka, a da u samom obroku pojedete manje. Prema neuroznanstveniku Willu Cloweru, mali dio čokolade prije obroka u tijelu će potanuti proizvodnju leptina, hormona koji vašem mozgu šalje signale da je tijelo sito. Uzmite komadić čokolade 20 minuta prije obroka.

4. Izvrsna je za vašu kožu

Nekoliko je sjajnih stvari o kakau, a jedna o tih je da je prepun antioksidansa - polifenola, flavonoida i drugih. Ni borovnice i acai bobice nisu imale više antioksidacijskog djelovanja od sirovih, neobrađenih zrna kakaa. Antioksidansi štite vašu kožu.

U jednoj su studiji istraživači otkrili da čokolada s visokim udiom flavonola koži davala značajno veću zaštitu od svjetlosti nego obična čokolada. To znači da je koža bolje zaštićena od UV zračenja. Tamna čokolada ne prolazi kroz isti proizvodni proces kao i mliječna stoga ima puno veći sadržaj antioksidanata.

5. Čokolada vas čini pametnijima

Možda vas čokolada neće pretvoriti u Einsteina preko noći, ali sigurno vam može dati dobar poticaj. Poboljšana cirkulacija zapravo će koristiti vašem mozgu jer će dobivati više kisika i hranjivih tvari. Uz to čokolada sadrži male količine kofeina i teobromina, dvije tvari koje pomažu u smanjenju umora i pojačavanju rada mozga.

6. Pomaže u borbi protiv kolesterola

Smanjenje LDL kolesterola jedan je od najboljih načina za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara. Lipoproteini visoke gustoće zapravo su dobri, jer pomažu u uklanjanju LDL kolesterola u vašem krvotoku. Ako je vaš liječnik zabrinut za razinu kolesterola koju imate definitivno je vrijeme da dodate malo tamne čokolade u svoju prehranu.

7. Izvrsna je za trudnice

Trudnoća može biti prilično stresno vrijeme zbog promjenama u tijelu, rutini i cijelom životu. Ali nikad se ne bojte, čokolada je ovdje! Žene koje su jele čokoladu tijekom trudnoće bile su u manjem stresu i imale su niže razine anksioznosti. Njihove bebe nisu bile samo aktivnije, već su se smijale više od beba koje su rodile žene koje nisu jele čokoladu u trudnoći. Te bebe su također pokazale manje straha od novih situacija.

8. Osjećate se dobro

Čokolada potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće koji poboljšava emocionalno stanje i pomaže u "rješavanju" depresivnih stanja. Kofein i teobromin u kavi potiču proizvodnju endorfina, pomažući vam poboljšati raspoloženje. Feniletilamin PEA je kemikalija koju stvara vaš mozak kada se "osjećate zaljubljeno", a zahvaljujući PEA-u u čokoladi, dobivate isti takav osjećaj dok ju rastapate na nepcu.


Reci što misliš!