Advent u Zadru: Vodič kroz gastronomsku ponudu adventskih kućica - 1. dio
Gastronomska ponuda adventskih kućica ovogodišnjeg "Adventa u Zadru" bogatija je i raznovrsnija nego ikad do sada. Kuharske ekipe potrudile su se složiti kraće, ali maštovitije jelovnike u kojima, očekivano, prevladavaju jela iz fast, finger i street food ponude, ali i tradicionalna kuhana jela koje neke od kućica imaju u stalnoj, a neke u povremenoj ponudi.
Važno je i to da se svaki od majstora kuhara potrudio napraviti svima poznata jela na svoj, drugačiji način, dajući im svoj vlastiti autorski 'touch' kroz način pripreme ili s nekim svojim originalnim dodatkom.
Ima svega – od maštovitih burgera do šarenog graha s domaćom divenicom!
Različite vrste kobasica, hamburgera i toplih sendviča i dalje općenito prevladavaju i u ovogodišnjoj adventskoj gastro ponudi, ali se na dva adventska trga može pronaći i koječeg drugog – ukusnog, sočnog, a ne preskupog.
U sljedećih nekoliko dana ćemo uz pomoć poznatih zadarskih kuhara perom i fotografijom predstaviti gastronomskog ponudu svake od kućica ovogodišnjeg "Adventa u Zadru".
Kuharske i poslužiteljske kućica same su izabrale jelo za koje
drže da im je najbolje u ponudi, a evo što smo pronašli i
degustirali u prvih nekoliko kućica koje smo obišli sa zadarskih
kuharima Renatom Kraljevim i Josipom Vrsaljkom.
"BLA BLA ČAROLIJA"
Na ovoj nas je kućici dočekao mladi Marko Čirjak koji je
istovremeno i kuhar i konobar. Ispred njega je bio pun kotao
različitih vrsta kobasica koje su glavna ponuda ove kućice.
Bez previše razmišljanja Marko nam je izabrao onu koju drži najboljom – domaću ljutu. Servirao nam je taj paket kalorija, koji je idealan za zimske dane sa senfom i u odličnom pecivu, a chef Josip Vrsaljko, nakon prvog je griza zastao, da bi nakon drugog rekao:
"Tek na drugu 'tuče', osjeti se ta pikantnost koja ne prekriva meso nego za puni okusom. Ovo je odlična domaća kobasica.
Osim domaćih kobasica na više načina "Bla Bla" nudi i hot dog, a
za piće Marko preporučuje kuhano vino i rum punč.
"CRISOGONO"
Tim zadarskog restorana "Al Pacchero" na čelu s vlasnikom i
glavnim kuharom Leom Paočićem i njegovim kolegom Zvonimirom
Bukvićem odlučili su se u svojoj kućici složiti stalni jelovnik
koji je kombinacija standardnog adventskog fast fooda i
tradicionalne kuhinje. Svaki dan kuhaju goveđi gulaš idealan za
brzi marendin s nogu, svoje domaće de lux kobasice te nekoliko
vrsta burgera.
Za svoje najbolje jelo izabrali su SBS burger, 24 sata dimljeni hamburger zaliven Paočićevim vlastitim BBQ umakom čiji recept drži poslovnom tajnom s dodatkom salate od kupusa.
"Sočan je i hrskav" ocijenio je chef Kraljev "a ovaj se dobro začinjeni kupus odlično slaže s dimljenim mesom".
U "Crisogonu" će vam konobarica Klaudija za desert poslužiti
odlične fritule prelivene bijelom ili tamnom čokoladom te tortu
od jabuka. Zatim možete popiti kuhanu vino iz vlastite
proizvodnje i s originalnom i vlastitom kombinacijom začina ili,
pak, Bombardino – kremozni liker na bazi whiskeya, piće koje je
dio klasične ponude barova na alpskim skijalištima.
"DIDOVA KUĆICA"
Biogradski fast food majstor Eridin Vukojević istakao se s
neobičnim i perfektnim burgerom u crnom pecivu, onom kojem je
karakterističnu boju (a i okus) dalo crnilo sipe.
"Odličan i ukusan burger, svakako ga treba probati" rekao Josip Vrsaljko.
"Didova kućica" nudi još tri vrste burgera i nekoliko vrsta
domaćih kuhanih i pečenih kobasica u pecivu, te sendviče od
piletine.
U ponudi pića Vukojević se zadržao na tradiciji pa mu je glavni
adut odlično točeno pivo.
Sudeći po popunjenosti stolova ispred "Didove kućice" na Trgu pet
bunara čini se da mnogima odgovara baš takva ponuda hrane i
pića.
"HEDONIST"
Adventska kućica istoimenog zadarskog restorana poznatog po
sjajnim burgerima iznenadila svojom originalnom ponudom. Doduše,
Anti i Boži, paru koju kuha, peče i služi na ovoj kućici, glavni
su aduti kobasice ali one vrhunske, proizvedene u mesnicama
poznate zadarske mesarske obitelji Ikić. Iz te ponude se izdvaja
kobasica od janjećeg mesa, a ponudi burgera dvojac je ostao na
dva aduta – royal cheesu i gurmanskom.
Trgani buncek u toplom sendviču također je dio atraktivne ponude "Hedonista", a majstor Renato Kraljev je kušao porchettu, poznati talijanski specijalitet – pečeno meso otkoštenog praščića.
"U ovom sendviču imamo sjajnu kombinaciju sočne svinjetine i
rikole, a kožica je mekana ali i hrskava, točno onakva kakva
treba biti" rekao je Kraljev.
Uz ovakve "Hedonistove" specijalitete odlično se slaže kuhano
vino – baš je "Hedonist" dobio priznanje Udruge "Vinum" za
najbolje kuhano vino na "Adventu 2017." Zašto ga ne probati
opet?
"IL PADRINO"
Iako mladi chef "Il Padrina" Klaudio Mrkić svakodnevno
mijenja ponudu nekog od gotovih tradicionalnih jela i mada u
stalnoj ponudi ima i frigane girice kao svoj adut iz lepeze
dalmatinskog finger fooda, glavu ponudu ove kućice čine sjajni
burgeri koji su osmišljeni puno prije početka Adventa.
Philly burger s mariniranim i nasjeckanim biftekom, Kubanski od
šunke i pečene svinjetine ili BLT s prženom pancetom samo su neki
od inačica ovog svima omiljenog toplog zalogaja koje nudi "Il
Padrino".
Renato Kraljev je prepoznao poveznicu svih ovih burgera – odlično
pecivo.
"Dugo smo tragali za najboljim pecivom, probali smo ih na sto strana, usput se i udebljali dok nismo našli pravo mekano koje sada koristimo" rekao nam je Mrkić.
"Ovdje svaki burger nosi svoju osobnost" rekao je Kraljev. "Dok ovaj s biftekom nema previše umaka, Kubanski sa svinjetinom i kapulom je pun okusa koji se nadopunjuju. Odlično!"
A uz nekog ovih "Il Padrinovih" burgera konobar Ivan će vam
preporučiti njihovo kuhano vino sa začinima od merlota s
Krka.
"GOURMET KALELARGA"
Ekipa ove kućice složena je od kuhara i konobara dvaju zadarskih
hotela "Art Kalelarga" i "Bastion". Mladi chef Jakov Meštrović
"Art Kalelarge" je za najbolje jelo istaknuo Pulled Pork odnosno
trganu svinjetinu u pecivu te nam je odmah otkrio i recept:
svinjetina je pečena osam sati u začinskom blatu, a u pecivu je
začini s barbecue umakom po vlastitom receptu, čipsom od kapule,
džemom od smokve i ljubičastim lučicama.
"Odlično su izbalansirani slatki i slani umaci, svinjetina je
sočna i mekana, a čips od kapule hrskav, onako kako treba.
Odlično jelo!" procijenio je Renato Kraljev.
Meštrović je odmah za ovim toplim sendvičem donio još jedno jelo,
činilo se fritule. Bile je, ipak, nešto drugo – izvrsne okruglice
od bakalara.
"Drago mi je što i riba i mediteranska spiza pomalo stižu adventsku ponudu, a ovako pripremljen bakalar je izvrstan, lagano začinjen, pržen, ali sočan" rekao je Kraljev.
Za kraj nas je Meštrović zasladio s churossima, španjolskom inačicom naših domaćih fritula, mekanom slasticom koja se može jesti i samo prstima, a kojoj punoću okusa daje nježni dodatak cimeta.
Iz standardne ponude pića ekipa "Gourmeta Kalelarge" izdvojila je
kuhani gin.
"MALA KUĆICA"
Tim iz restorana "Kozarica" u istoimenom kampu u Pakoštanima,
Domagoj Čirjak i Neven Knez, sa svojom su "Malom kućicom"
prisutni već od prvog zadarskog Adventa te su nekoliko puta i
nagrađivani za svoja jela i pića, pogotovo inovativnost i
kuhano vino koje i ove godine nabavljaju od zadarskih
vinarija "Degarra" i "Fiolić".
Prije nego su nam ispričali svoju gastro priču Knez i Čirjak su objasnili kako su se ove godine potrudili od jedne talijanske tvrtke nabaviti isključivo papirnatu, biorazgradivu ambalažu koju su označili vlastitim adventskim logom. U takvoj su nam poslužili i aromatizirani šareni grah s domaćom divenicom, vjerojatno jedno od najboljih kuhanih jela zadarskog Adventa koje je oduševilo Josipa Vrsaljka.
"Ovo je perfektno zagrijavanja" rekao je Vrsaljko, a potom se degustirao sjajni juneći burger mesnice "Lukin" s umakom od brusnice i tartufa te brie sirom, koji je bio posut hrskavom kapulicom, a sve ubačeno u sjajno brioš pecivo.
"Ovako treba izgledati vrhunski burger" rekao je Vrsaljko te
završio kratko gostovanje u "Maloj kućici" s neobičnom, ali
odličnom verzijom "PT-a", ugrijanog i razblaženog "Maraskina"
pelinkovca koji će još više odgovarati kad zahladi.
"SANTA FE"
Iako s pulta kućice "Santa Fe" naprosto 'zovu' smotuljci tortilja
od šunke i sira pravo iznenađenje koje će vam ponuditi vlasnik
Vinko Fain stiže iz lonca: u jestivim posudama od kruha on
njegova ekipa serviraju topla jela od divljači. Chef Josip
Vrsaljko je degustirao gulaš od razne divljači, a kako je bilo
vrijeme marende to jelo sa žlicom ga je oduševilo.
"Ovo je pravi ne previše pikantni, ali krepki gulaš, onakav kakav treba biti" rekao je.
Ali kod Faina, osim ovog atraktivno serviranog jela ima i drugih
iznenađenja – ponudit će i domaće kobasice, ali i klasični
sendvič od dalmatinskog pršuta i sira te, za desert, domaće
tuljke i fritule. Posebna je priča ponuda pića iz koje se ističe
kuhani whiskey s čajem, medom, limunom i raznim začinima.
Iznenađujuće dobro!
"UNUSUAL WINTER HOUSE"
Kuharsko-konobarski duo Vedran i Marino u svoj su se neobičnoj
kućici dokazali po originalnosti i kvaliteti za prijašnjih
adventskih dana u Zadru kada su njihovi hamburgeri, kuhani gin i
inovativnost hvaljeni i nagrađivani.
Kao najbolji dio svoje ponude izdvojili su sporo kuhani juneći obraz s Mayo umakom, čipsom od sira, mladi lukom i dobro začinjenim kupusom te Snow burger koji se sastoji od 21 dan odležane čiste junetine, tartufate, pancete, sira grano padano i još koječeg drugog. I jedno i drugo jelo je "umotano" u mekano brioš pecivo.
Profesor kuharstva Josip Vrsaljko nije krio oduševljenje jelima i kombinacijama ovog maštovitog para. "I jedno i drugo jelo su 'mrak', fenomenalno izbalansiranih okusa jer su svi sastojci i začini pravilno dozirani" rekao je. Ali njegovom oduševljenu nije bilo kraja jer mu je Marino donio kuhani gin, piće po kojem se "UWH" i lani proslavila.
Kuhaju ga sa sokom od jabuke, vodom, agrumima i miksom sušenog
voća, a ovom je društvu "Hendrix" gin inspirativan – dva
najnovija izdanja "Hendrixa", "Orbium" i "Midsummer Solstice" –
imaju u svojoj kućici i prije njihove hrvatske premijere.
"Imate karakter, znate što hoćete, ponuda vam je odlična i
nastavite tako" poručio je ovoj ekipi chef Vrsaljko.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, na dan Sv. Luce, u Koncertnoj dvorani braće Berse s početkom u 19 sati, adventsko pripovijedanje - "Ferali u noći- priče koje nose svjetlo".
-
Projekcija će se održati u Kino Zoni u Polivalentnoj dvorani Providurove palače u petak 13. prosinca s početkom od 20h.
-
S utorka na srijedu, 10./11. prosinca u Sv. Filip i Jakovu nepoznati počinitelj je provalio u građevinski kontejner odakle je otuđio više komada raznog električnog i drugog alata, u vlasništvu dva trgovačka društva. Ukupna materijalna šteta je nekoliko tisuća eura.
-
Pročelnik Službe za kirurgiju Opće bolnice Zadar, izv.prof.dr.sc.Ivan Bačić, dr.med., boravio je proteklog tjedna u Rijeci. Ondje je, zajedno s torakalnim kirurzima iz KBC-a Rijeka, izvodio operacije u prsnom košu minimalno invazivnom tehnikom.
Izdvojeno
-
Košarkaši Zadra u susretu su 12. kola regionalne ABA lige kao domaćini rutinski svladali Borac iz Čačka sa 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
U 12. kolu regionalne AdmiralBet ABA lige košarkaši Zadra večeras su u Krešinom domu pred oko tisuću i pol najvjernijih navijača stigli do pete pobjede. Uvjerljivo su svladali momčad Borca iz Čačka rezultatom 89-67 (21-14, 18-12, 26-18, 24-23).
-
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana planina, a u sklopu manifestacije „Niti života“ sinoć je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba "Velebit" renomiranog hrvatskog akademskog slikara Josipa Zankija.
-
Shizofrenija je mentalna bolest od koje obolijeva jedan posto populacije, muškarci najčešće u adolescentskoj dobi, a žene između 23. i 30. godine te je važno na vrijeme prepoznati simptome i započeti terapiju, istaknuto je u srijedu na konferenciji "Shizofrenija 360" u Zagrebu.
Reci što misliš!