gorka je najslađa

Otkrivamo i više nego dobre razloge da iz kave izbacite šećer

Pixabay

Za mnoge od nas dan ne može početi bez kave, što i nije loše. Naime, kava se, u umjerenim količinama, smatra zdravim napitkom. Bogata je vlaknima i pomaže prevenirati dijabetes te bolesti srca.

No, postoji nešto u vezi s kavom što nije dobro, a to je šećer.
Pijete li zaslađenu kavu, svome tijelu radite više štete, no što
mislite. Šećer usporava metabolizam, izaziva upale u organizmu i
podiže razinu šećera u krvi što nakon prvotnog podizanja energije
dovodi do njezinog drastičnog pada, unutar samo nekoliko sati.
Osim toga, šećer potiče nakiupljanje vode u organizmu, loše
djeluje na kožu koja postaje suha i umorna, dok kava sama po sebi
ima odličan učinak na kožu. Pijemo li crnu, mlaku kavu, koža će
postati blistava i zategnuta.

Prosječni kavopija dodaje tri žličice šećera u šalicu kave, što
je puno više od preporučene količine, piše portal QCosta Rica.

Prema Američkoj udruzi za zdravlje srca, žene ne bi smjele
prekoračiti dnevnu dozu šećera od šest žličica, a muškarci devet.
Kada bi kava bila jedini izvor šećera koji dnevno unesemo u sebe,
tri žličice po šalici ne bi bile problem, no nije tako.

Šećera ima svugdje jer je konzervans, čak i u namirnicama i u
jelima u kojima ga ne očekujemo.

Čime sladiti kavu ako ne šećerom?

Najbolje bi bilo prijeći na gorku, crnu kavu. Iako je riječ o
jutarnjem ritualu koji je teško mijenjati, kada se jednom
naviknete na nezaslađenu kavu, slatka vam više neće biti
privlačna. Otkrit ćete koliko sama kava, ako iz nje izbacite i
mlijeko, ima bogat okus.

No, ukoliko to nije opcija, postoji nekoliko zdravijih zamjena za
šećer.

Cimet vrlo učinkovito zamjenjuje šećer, a i napicima i hrani
obogaćuje okus. Koristite li cejlonski cimet, činite veliku stvar
za zdravlje jer je riječ o nutritivno bogatoj namirnici i jakom
antioksidansu. Cejlonski cimet smanjuje upale u organizmu (dok ih
šećer pojačava), snižava šećer u krvi, pomaže kod mršavljenja,
loše probave, potiče cirkulaciju i jača imunitet.

Stevija je prirodna zamjena za šećer, do 400 puta slađa od njega,
no bez kalorija. Riječ je o derivatu biljke koja raste Paragvaju.
Zanimljivo je da se u toj zemlji stevija od davnina koristi za
dentalnu higijenu jer uništava karijes. Vjeruje se i da ima
antikancerogeni i antiupalni učinak, piše RTL.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest