Lifestyle

istraživanje

Muškarcima su bivše partnerice draže nego ženama bivši partneri

Muškarcima su bivše partnerice draže nego ženama bivši partneri

Grupa psihologa vođena Ursulom Athenstaedt na Sveučilištu Graz u Austriji istraživala je kako muškarci i žene gledaju na svoje bivše partnere.

"Saznali smo da su muškarcima bivše partnerice draže nego ženama bivši partneri. Koliko znamo, ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo razliku u osjećajima koje muškarci i žene imaju prema bivšim ljubavima", stoji u izvješću objavljenom u časopisu Social Psychology and Personality Science.

Da bi došli do tog zaključka, analizirali su odgovore 295 sudionika istraživanja na postavljenu anketu. Uvjet za sudjelovanje u istraživanju bilo je da ste u heteroseksualnoj vezi već najmanje četiri mjeseca i da ste imali bivšu vezu koja je trajala barem četiri mjeseca, a ta veza nije smjela završiti prije više od pet godina.

Tražili su ih da razmišljaju o svojim bivšim partnerima/cama i ispune upitnik u kojem su trebali označiti koliko je neka tvrdnja istinita, a primjeri su bili 'Moj bivši partner ili partnerica ima mnogo pozitivnih osobina', 'Izbjegavam dodirivati bivšeg partnera/icu', 'Kada razmišljam o bivšem partneru/ici naljutim se' i slično, pišu 24 sata.

Nakon što su analizirali odgovore, istraživači su uvidjeli da su muškarci davali značajno više pozitivnih ocjena nego žene.

Tada su htjeli vidjeti kako se rezultat njihovog istraživanja poklapa s ljudskom intuicijom. Proveli su kratku anketu s 589 sudionika u kojoj su ih pitali s kojom se od tri izjave najviše slažu: 'Muškarcima su bivše cure draže nego ženama bivši dečki', 'Ženama su bivši dečki draži nego dečkima bivše cure' ili 'Nema razlike u muško-ženskim osjećajima prema bivšem partneru/icu'. Većina od 62% je rekla da nema razlike u osjećajima, 24% je mislilo da muškarci gaje pozitivnije osjećaje i 14% je to reklo za žene.

"Naše istraživanje ukazuje na novi fenomen koji nije očit svima. Žene imaju negativnije osjećaje prema bivšim partnerima od muškaraca. Iako naša studija pokazuje da postoji ta stabilna razlika među spolovima, ne znamo zbog čega je to tako. Iako teorije o evolucijskim ulogama spolova mogu ponuditi neke zaključke, potrebna su dodatna istraživanja da otkrijemo točan uzrok", rekla je Ursula Athenstaedt, a prenosi PsychologyToday.


Reci što misliš!