#kužina
Svo posuđe vam je iskrivljeno? Problem možda nije u proizvođaču, već u vama
Događa li vam se često da vam palačinke, omleti i druga pržena hrana s jedne strane izgore, dok im druga ostane tek napola skuhana, tijekom pripreme hrane vjerojatno radite veliku grešku.
Ako, poput mnogih, vrelu tavu, čim ste iz nje izvadili hranu, stavljate pod mlaz vode, to zaista nije dobro za vaše posuđe, piše Slobodna Dalmacija.
Staviti vruću tavu pod vodu, naliti preko toga sredstvo za pranje i potom ribanje te iste tave možda zvuči kao dobra ideja, ali ono dugoročnim takvim postupanjem zapravo uništava vaše posuđe i stvara tave u kojima ulje ili hrana uvijek bježe na jednu stranu.
Razlog je zapravo lako razumljiv: kad se vrući metal naglo izloži promjeni temperature, dolazi do termičkog šoka uslijed čega se materijal iskrivi. No to nije sve, jer može doći i do promjena u materijalu zbog kojih će se neki dijelovi tave različito zagrijavati, zbog čega, premda je dno još uvijek ravno, hrana može zagorjeti.
Navedeno vrijedi i za limove za pečenje i teće, stoga dobro pripazite kako s njima postupate.
Izdvojeno
-
Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, gostovao je u Novom danu kod Tihomira Ladišića gdje je govorio o nacionalnim ispitima u školama.
-
Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Francuskoj sudjeluje na Festivalu maritimne baštine Escale à Sète, najznačajnijem mediteranskom pomorskom festivalu koji se održava od 26. ožujka do 2. travnja u francuskoj Oksitaniji.
-
Košarkaši Zadra osigurali su nastup u play offu AdmiralBet ABA lige, a jedino je pitanje hoće li u njega ući s petog, šestog ili, u teoriji još uvijek mogućeg, četvrtog mjesta.
-
U ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta Od izvora do mora koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova sudjelovat će 30 gradova.
Reci što misliš!